Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Usvojen plan rada Mehanizma koordinacije za 2019. godinu

Nedavno formirani Mehanizam koordinacije općine Čapljina danas je održao svoju drugu redovnu sjednicu. Ovom prilikom sudionicima Mehanizma koordinacije predstavljena je Informacija o napretku ostvarenom u procesu regulatornih reformi i unapređenja poslovnog okruženja koje se provode u okviru Projekta LIFE, koji implementira Međunarodna financijska korporacije (IFC), a financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Nakon prezentacije, Mehanizam koordinacije je razmatrao i prijedloge gospodarstvenika s fokusom na smanjenje administrativnog opterećenja gospodarstva ukidanjem suvišnih administrativnih postupaka ili njihovim pojednostavljenjem na način da općina pojedine informacije prikuplja po službenoj dužnosti. Naime, kod pribavljanja različitih dozvola za rad, firme su često u prilici dokazivati općinskim službama informacije koje općine već imaju, što se kroz projekt Life u Čapljini uređuje. Načelnik Općine dr. Smiljan Vidić pojasnio je sudionicima Mehanizma koordinacije kako su upravo ovakva pojednostavljenja osnova aktivnosti Projekta LIFE i najvažniji razlog uspostave Mehanizma koordinacije s gospodarstvenicima. Najavio je značajna unapređenja za gospodarstvo u narednim danima, jer je pri kraju uspostava novog regulatornog okvira, koji bi trebao riješiti ovakve situacije. Pojasnio je da su stručnjaci IFC-a analizirali stanje svih općinskih procedura, sačinili detaljan prijedlog usklađivanja svih postupaka i njihove racionalizacije, što bi se značajno trebalo odraziti na unapređenje poslovnog okruženja i povećanje investicija u općini. Projekt se posebno bavi sustavom upravljanja rada s investitorima. U tom kontekstu privodi se kraju izrada Investicijskog profila Općine, dok su evidencija postojećih investitora i post investicijska podrška već uspostavljene. Sve navedeno biti će osnova za rad Mehanizma koordinacije u narednom periodu. Pozdravivši ove aktivnosti, u nastavku sjednice Mehanizam koordinacije razmatrao je i usvojio Plan rada Mehanizma za narednu godinu.

Mehanizam koordinacije Općine Čapljine je formiran na inicijativu načelnika Općine, a okuplja najutjecajnije predstavnike gospodarskog sektora, čija su firme nositelji gospodarskih aktivnosti u općini Čapljini. Formiranje Mehanizma koordinacije i njegov rad podržan je Projektom privlačenja investicija i unapređenja poslovnog okruženja na lokalnom nivou (LIFE).

 

Back to top
Skip to content