Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Počitelj

Srednjovjekovni grad Počitelj u povijesnim izvorima prvi puta se spominje 19.veljače 1444. godine. Izgrađen je na strmoj kamenoj litici lijeve obale Neretve.

Ugarsko-hrvatski kralj Matijaš Korvin uviđa opasnost od nadolazeće turske vojne sile i uz pomoć Hercega Stjepana, gospodara Humske zemlje koja se poslije njega prozva Hercegovinom, te uz materijalnu pomoć Dubrovačke Republike dodatno utvrđuje Počitelj. Punih pet godina kršćanski branitelji Počitelja pružali su otpor turskoj sili, ali 19.rujna 1471. godine utvrda je pala i to kao jedno od posljednjih uporišta «hercegove zemlje».

Nakon turske okupacije, Počitelj se zbog svojega strateškog značaja još jače utvrđuje i u narednih 450 godina okupacije dobiva orijentalni «štih».

Rijedak spoj orijentalnog Istoka i srednjovjekovnog Zapada u Europi privlači poglede sviju prolaznika. Kula koja i danas «čuva» uski prolaz pored rijeke Neretve na putu od mora prema unutrašnjosti već je pet stotina i pedeset godina čuvar povijesti ovog kraja i ljudi.

Upoznajući se s poviješću Počitelja, upoznajemo se i s jednim dijelom povijesti Hercegove zemlje.

Back to top
Skip to content