Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Stari most Klepci

Most u Klepcima premošćuje korito rijeke Bregave koja se pola kilometra dalje ulijeva u rijeku Neretvu. Proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine u siječnju 2003. godine

Povijena vrela kažu kako je most izgrađen 1517. godine, dakle prije nepunog pola milenija. Dao ga je sagraditi hercegovački sandžak-beg Mustafa-beg, po čemu je poznat kao Mustajbegov most.

Prema spisima, most je 150 godina poslije gradnje obnovljen, međutim, nepoznato ostaje je li tada izmijenjen njegov prvobitni izgled. Kao obnovitelj mosta navodi se Šišman Ibrahim-paša. Pretpostavke su da se na tom mjestu ili u njegovoj blizini nalazio i rimski most.

Gradnja mosta samo tridesetak godina nakon što Osmanlije zauzimaju Hercegovinu govori o njegovoj važnosti, ali most ima i svojih drugih značajki od kojih neke idu daleko, uz ostalo, tvrdeći da je Most u Klepcima bio inspiracija mimaru Hajrudinu za gradnju mnogo čuvenijeg mostarskog Starog mosta.

Priča ili legenda, tek na eleganciju i ljepotu pola milenija starog kamenog spavača , kako bi kazao Mak Dizdar, ni danas se ne može ravnodušnim ostati. Pozornost plijeni graciozna konstrukcija svoda kojoj ni stoljeća nisu naškodila, ali jest današnja i prošla nebriga čovjeka.

Back to top
Skip to content