Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Dračevo

Nakon višestoljetne Osmanlijske okupacije Hercegovine (tijekom koje su vršeni najgori mogući zločini nad kršćanima) Hrvati donje Hercegovine pokrenuli su polovicom lipnja 1875. godine ustanak koji je nakon tri godine doveo do Austrougarske aneksije «pokrajina Bosne i Hercegovine» i time okončao Osmanlijsku vlast.

Hercegovački ustanak 1875.-1878. god., je jedan od najbitnijih povijesnih događaja u povijesti našeg hrvatskog naroda u BiH u 19.st.

Kroz te tri godine na ovom području egzistirala je slobodna Musićeva vojvodina (don Ivan Musić, svećenik i vođa ustanka) koja je usprkos neprijateljskom okružju uspjela osigurati živote i prava do tada potlačenih hercegovačkih obitelji.

U znak sjećanja na svoje hrabre pretke, čapljinski puk podigao je spomenik na mjestu gdje su se ustanici prvi put i okupili; na ušću rijeke Krupe kod Dračeva.

Rt Kula, tj Kulina proglašena je nacionalnim i zaštićenim kulturno – povijesnim spomenikom na 62. sjednici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, od 20.06.2014. god.

Time je općina Čapljina dobila još jedan nacionalno kulturno – povijesni spomenik. Spomenik je postavljen na 120.-u obljetnicu početka Hercegovačkog ustanka 1875.-1878., 1995 godine, te se u organizaciji Udruge „Hercegovac“ Dračevo svake godine održava manifestacija DANI HERCEGOVACKOG USTANKA.

Back to top
Skip to content