Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

VIDEO: Završeni neophodni radovi restauracije Starog mosta u Klepcima

Čapljina je u suradnji s Federalnim ministarstvom kulture i sporta te Zavodom za zaštitu spomenika Federacije BiH nedavno završila projekt hitnih konzervatorsko-restauraotrskih radova na Starom mostu u Klepcima. Hitnim mjerama obnove i zaštite uklonjene su prijetnje koje su dovodile do propadanja ovog bisera arhitekture, te stvoreni uvjeti za nastavak aktivnosti potrebnih za potpunu sanaciju.

Mustajbegov most u Klepcima stoljećima svjedoči bogatstvu kulturno-povijesnog naslijeđa čapljinskog kraja. S najvećim lučnim svodom na ravničarskim rijekama, most je izgrađen gotovo 50 godina prije mostarskog Starog mosta. No, vrijeme je učinilo svoje te je ovom nacionalnom spomeniku prijetilo propadanje. Stoga se pristupilo žurnim konzvervatorskim radovima.

“Urađeni su oni, ja bih rekao najhitniji zahvati, vrijednost građevinskih radova i nadzora nad tim građevinskim radovima je 42.000 KM”, kaže Smiljan Vidić, gradonačelnik Čapljine.

Radovi su, kažu i u Federalnom zavodu za zaštitu spomenika, bili hitni. Jednim dijelom već su sanirani potporni zidovi, koji štite temelje mosta.

“Prvo se pristupilo čišćenju raslinja, invezivnih biljaka koje su zaista urušavale strukturu samoga mosta zatim se pristupilo izradi vijenaca rubnih kamenja koji su držali most te se jednim dijelom uradila i sanacija same hodne površine”, rekao je Ante Vujnović, direktor Federalnpg zavoda za zaštitu spomenika.

I u Turističkoj zajednici prepoznaju važnost projekta obnove mosta, što bi značilo još jednu atraktivnu lokaciju na turističkoj karti Čapljine.

“TZ će ga sigurno staviti u sve nove prospekte, pošto mi idemo na mnoge sajmove u zemli i inozemstvu to nam i jest zadaća prezentacija”, smatra Dragan Bradvica, voditelj Ureda TZ Čapljina-Stolac.

Za potpunu sliku mosta, koji će uz ostale lokalitete u Čapljini privući turiste potreban je nastavak obnove. Radit će se na pristupnim dijelovima ceste prema mostu te dovršiti sanacija potpornih zidova.

“Mi smo sad u fazi traženja izvora novaca, jedan dio svakako ići će iz proračuna, svakako da ćemo se ponovno obratiti i Federalno ministarstvu kulture i sporta i Zavodu”, kaže gradonačelnik Smiljan Vidić.

Zavod za zaštitu spomenika je izdao preporuke da radove treba nastaviti već koncem ove ili najkasnije sljedeće godine da bi most bio u potpunosti spašen od propadanja te zasjao u punom sjaju.

 

Back to top
Skip to content