Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Vanjskotrgovinska komora BiH i Grad Čapljina potpisali Memorandum o razumijevanju u cilju promocije Vinske ceste Hercegovine

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine i Grad Čapljina potpisali su Memorandum o razumijevanju s ciljem daljnjeg unaprjeđenja i promicanja Vinske ceste Hercegovine, uspostavljajući temelj za zajednički rad na razvoju i promidžbi ove turističke rute na domaćem i međunarodnom tržištu.

Sporazum su potpisali gradonačelnik Čapljine dr. Smiljan Vidić i dr. sc. Vjekoslav Vuković, predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

Vinska cesta Hercegovine pruža prigodu za upoznavanje bogatstva raznolikosti vina, gastronomije i jedinstvenog načina života Hercegovine. Uz navedeno, Zakon o organizaciji tržišta vina u BiH dodatno će doprinijeti njezinom lakšem pozicioniranju rame uz rame s najvećim svjetskim proizvođačima vina.

Gradonačelnik Čapljine dr. Vidić istaknuo je da će Vinska cesta Hercegovine, kao kulturna ruta koja obuhvaća višestoljetnu tradiciju proizvodnje vina u regiji Hercegovine, doprinijeti ne samo promociji Čapljine, već i prepoznatljivosti naših proizvoda u zemlji i inozemstvu. Povezivanje ponude autohtonih proizvoda, kreiranje društvenih događaja, stvaranje jedinstvene turističke ponude isticanjem tradicije zasigurno će doprinijeti napretku naše zajednice i vidljivosti svih proizvođača i pružatelja usluga te im dati dodatan vjetar u leđa za još bolji rad i razvijanje ponude. Hercegovina je jedinstvena destinacija koja svojom mediteranskom klimom, prirodnim ljepotama, izvornom kulturnom baštinom i običajima privlači posjetitelje iz svih dijelova svijeta. Vinska cesta Hercegovine trebala bi unaprijediti i povezati ponudu, povećati broj turista te na kraju i pozitivno utjecati na gospodarski razvitak.

„Velik dio posla nas čeka i drago nam je da je i grad Čapljina dio ove priče. Vinska cesta Hercegovine pruža priliku da se udružimo i zajedničkim naporima pokažemo svijetu bogatstvo naših vina, gastronomije i jedinstvenog načina života. Kvalitetu definitivno posjedujemo što dokazuje velik broj zlatnih, brončanih i platinastih nagrada koja su naša vina dobila na prestižnim natjecanjima. Također, ovim putem se želim zahvaliti USAID Turizam projektu koji je pružio i pruža veliku podršku za razvoj vinskog turizma u Hercegovini i razvoju VCH što će u konačnici dovesti do većeg broja turista.“ – istaknuo je dr. sc. Vjekoslav Vuković, predsjednik VTK BiH.

Vinska cesta Hercegovine pored vinarija obuhvaća i uključuje i druge proizvođače prehrambenih proizvoda i rukotvorina duž ove ceste, pružatelje smještaja, pružatelje različitih proizvoda i turističkih iskustava i druge relevantne aktere kako bi se pomoću diverzifikacije proizvoda i tržišta, i uz snažan brend koji je privlačan za posjetitelje, povećale poslovne mogućnosti svih uključenih u lanac Vinske ceste Hercegovine, uključujući i one koji su vezani za kulturnu baštinu i nasljeđe, sportsko-rekreativne i avanturističke sadržaje, kao i povijest.

Vinskom cestom Hercegovine rukovodi VTK BiH u suradnji s gradovima/općinama Čapljina, Ljubuški, Čitluk, Mostar, Stolac i Trebinje i uz podršku USAID Projekta za razvoj održivog turizma Bosne i Hercegovine.

Back to top
Skip to content