Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Potpisan Sporazum o realiziranju projekata iz programa prijateljskog okruženja u sklopu izgradnje autoceste na Koridoru Vc, dionica Počitelj – Zvirovići

 U prostorijama Grada Čapljine danas je potpisan Sporazum o realiziranju projekata iz programa prijateljskog okruženja prigodom provođenja aktivnosti na izgradnji autoceste na Koridoru Vc, dionica Počitelj – Zvirovići, Lot 1 i Lot 2.

Sporazum su potpisali Denis Lasić, v.d. direktora JP Autoceste FBiH, gradonačelnik grada Čapljine Smiljan Vidić i u ime izvođača radova Kuang Wei (China State Construction Engineering Corporation Ltd.) i Liu Zhidong (Konzorcij Azvirt Limited Liability Company, Sinohydro Corporation Limited i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd.)

Potpisivanje navedenog sporazuma ima za cilj stvaranje pozitivne atmosfere između JP Autoceste FBiH, izvođača radova i građana Čapljine koji žive u lokalnim zajednicama koje okružuju područje na kojemu se izvode radovi na izgradnji autoceste na Koridoru Vc, dionica Počitelj – Zvirovići.

Potpisivanje sporazuma s Gradom Čapljinom, kao i svi prethodno potpisani sporazumi o prijateljskom okruženju potvrda su da JP Autoceste FBiH pokazuju veliko razumijevanje i odgovornost prema područjima koja su obuhvaćena radovima na izgradnji autoceste na Koridoru Vc. Ovakvim  sporazumima i ulaganjima nastojimo poboljšati kvalitetu života upravo stanovnicima  tih područja i djelomično otkloniti negativne posljedice koja gradnja velikih infrastrukturnih projekata nosi sa sobom. U idućem razdoblju očekuje nas izgradnja dionice Tunel Kvanj – Buna koja dijelom prolazi kroz područje grada Čapljine te se nadamo da ćemo nastaviti uspješnu suradnju kao i do sada“, izjavio je Denis Lasić, v.d. direktora JP Autoceste FBiH.

Realiziranje projekata iz programa prijateljskog okruženja podrazumijeva izgradnju ili rekonstrukciju lokalne komunalne infrastrukture koja će biti ugrožena ili pretrpjeti određena oštećenja tijekom izvođenja radova kao i druge projekte koji su definirani ovim sporazumom. Važno je naglasiti da realiziranje projekata iz prijateljskog okruženja neće utjecati na konačni rok završetka radova na dionici Počitelj – Zvirovići.

„Izgradnja Koridora Vc je veliki državni projekt koji se dotiče teritorija grada Čapljine te znatno utječe na bolju prometnu, ekonomsku i gospodarsku povezanost Čapljine s ostatkom svijeta. Čapljina je izuzetno važna u procesu izgradnje autoceste na Koridoru Vc, a ovaj danas potpisani sporazum napravili smo prema potrebama mještana mjesnih zajednica koje gravitiraju na području na kojem se izvode radovi, što će žiteljima znatno olakšati i poboljšati svakodnevni život. Ovim putem bih se zahvalio JP Autoceste FBiH na pokazanoj odgovornosti prema lokalnoj zajednici“, kazao je Smiljan Vidić, gradonačelnik Čapljine.

Dionica Počitelj – Zvirovići, ukupne dužine 11,1 km,  u sklopu koje je potpisan današnji Sporazum o prijateljskom okruženju, podijeljena je na dva lota i financira se iz sredstava  osiguranih u okviru Ugovora o zajmu sklopljenog s Europskom investicijskom bankom (EIB) i bespovratnim sredstvima Europske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Back to top
Skip to content