Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Više tisuća posjetitelja uživalo na „Uštipak festu“

Više tisuća posjetitelja večeras je na Trgu kralja Tomislava u Čapljini uživalo u gastro – turističkoj manifestaciji „Uštipak fest“. Čapljina je i ove godine bila domaćin manifestacije o kojoj će se će, po broju zadovoljnih posjetitelja, zasigurno dugo pričati.

Cilj manifestacije je oživjeti uspavani gastro turizam Hercegovine kroz promoviranje autohtonih jela koji su obilježili povijest, tradiciju i kulturu življenja Hercegovine.

Da je prepoznat potencijala manifestacija te da je imala dobar odaziv govori i veliki broj sudionika koji su večeras izlagali svoje autohtone proizvode te sudjelovali u natjecanju spravljenja uštipaka.
“Zvijezda” večeri svakako su bili tradicionalni hercegovački uštipci koje su bake u narodnim nošnjama spravljale na svoj stari recept koji uključuje samo tri sastojka: brašno, prstohvat soli i voda.

Da bi sve bilo kako i priliči Čapljini, uz uštipke su posjetitelji mogli kušati vrhunska domaća vina, te razne sireve za što su se pobrinuli naši vinari, stočari, mljekari i mali proizvođači tradicionalnih proizvoda.

Dio Uštipak festa bio je posvećen hercegovačkoj trpezi te su se na stolovima mogla naći izvorna hercegovačka jela poput pure s lučenicom, raštike, divljeg zelja, lešo i pečene janjetine, hercegovačke tave, brudeta od jegulja I žaba, ribe plotice te hercegovačke pastrmke, kruh ispod peke, teletina ispod peke, hercegovački ćupter, smokvara itd.

Ovaj specifični festival koji promovira autohtonu gastronomiju Hercegovine organizirao je Grad Čapljina uz financijsku podršku, Federalnog ministarstva kulture i športa i Vlada HNŽ – Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

 

Back to top
Skip to content