Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Predsjednik Čović na koordinaciji načelnika/gradonačelnika i županijskih premijera – Podrška i nastavak koordinacije s višim razinama oko projekata

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović, nazočio je koordinaciji načelnika/gradonačelnika i županijskih premijera izabranih iz redova HDZ-a BiH.

Danas održana X. koordinacija načelnika/gradonačelnika i županijskih premijera s predsjednikom Čovićem organizirana je u općini Dobretići.

Načelnik općine Dobretići Ivo Čakarić, pozdravio je sve nazočne, prezentiravši aktualne projekte, upozorio je na poteškoće, ali i potrebe koje ova, kao i svaka druga općina ima. Za ovaj sastanak su izdvojene teme za koje je ipak, neophodna podrška većih razina vlasti, istaknuo je.

Predsjednik Čović govoreći o aktualnoj političkoj situaciji, sve nazočne je upoznao s nastojanjima hrvatskih političkih dužnosnika i prijedlogu izmjena Izbornog zakona, koji je išao u Parlamentarnu proceduru. – Poslana je poruka jasnog opredjeljenja hrvatskih političkih dužnosnika. Pokušali smo izbjeći nelegitiman način izbora predstavnika u institucijama gdje se bira po elementima konstitutivnosti. Sve se uklopilo u Ustav koji nismo ni na koji način mijenjali, poručio je dr. Čović.

O suradnji s Republikom Hrvatskom na održanoj koordinaciji govorio je Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Nastavljajući pružati potporu Hrvatima u Bosni i Hercegovini, Središnji državni ured objavio je Javni natječaj za financiranje obrazovnih, znanstvenih, kulturnih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu. Milas je potaknuo sve jedinice lokalne samouprave da prijave svoje projekte.

Danas su na koordinaciji posebno razmatrane teme kategorizacije graničnih prijelaza, odlaganja otpada u HNŽ-u i ZHŽ-u kao i aktivnosti oko definiranja politika i izvršenja proračuna za 2022 godinu.

Sastanku su nazočili i ministri te predstavnici određenih javnih institucija nadležnih za projekte o kojima se govorilo.

Uz velike dosadašnje poteškoće, pomaka u pripremnim radovima za realizaciju određenih projekta i tema o kojima se ranije govorilo itekako ima, a sa sastanka kojem su nazočile ključne osobe, nadležne za ove teme poslana je poruka jasnog opredjeljenja hrvatskih političkih dužnosnika ali i lokalnih samouprava i Županija, da se projekti moraju realizirati i da se čini sve, kako bi to bilo u najbržem mogućem razdoblju.

Na koordinaciji je komentiran i razorni potres koji je pričinio dosta materijalne štete na prostoru Hercegovine. Upućena je podrška Stožerima civilne zaštite, koje su na terenu, kako bi nadzirali posljedice potresa i pripremili se za moguće nove izazove. Nakon što se odradi analiza nastale štete, pristupit će se sveobuhvatnoj sanaciji svih nastradalih objekata, a pomoć s viših razina bit će pružena općinama i gradovima koje su pretrpjele štetu u potresu.

Sastanku je nazočio i gradonačelnik grada Čapljine dr. Smiljan Vidić koji se u svome izlaganju najviše osvrnuo na gorući problem Čapljine a i Hercegovine, naravno, riječ je o odlaganju otpada s fokusom na rješavanje deponije “ADA”.

“Onečišćenje je globalni problem današnjice, ali i gorući problem Bosne i Hercegovine. Nažalost s ovim problemom suočen je i naš grad koji uz mnoštvo divljih deponija ima i legalnu ali neadekvatnu deponiju “ADA” u samom centru grada. Lokalna vlast poduzima značajne mjere u rješavanju ovog gorućeg problema.” – kazao je gradonačelnik Vidić i pozvao kolege načelnike i gradonačelnike HNŽ-a i susjedne županije (ŽZH) da se zajedničkim snagama uzmu u koštac ovoga problema.

Back to top
Skip to content