Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Blagoslovljen novoizgrađeni spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Gabela Polju

U mjesnom groblja u Gabela Polju danas je upriličen blagoslov novoizgrađenog spomenika poginulim hrvatskim braniteljima s područja MZ Gabela Polje.

Gledajući u ovaj spomenik u sjećanje nam dolaze naši dragi, kako svi stradali iz Gabela Polja u oba svjetska rata i poraća, tako i naši heroji Domovinskoga rata. U ovaj tvrdi kamen zlatnim slovima su upisana imena: Ivan Jelinić, Ivica Prusac, Dražen Kozina, Pero Šutalo, Mate Dodig, Gojko Galić, Ante Petrušić, Ivo Zubac.

Današnje okupljanje organizirali su MZ Gabela Polje i Župni odbor župe Gabela Polje, te se u ime organizatora nazočnima obratio Andrija Barišić koji se osvrnuo na sami početak, od rađanja ideja pa sve do krajnjeg rezultata, zahvalio se svima koji su na bilo koji način pridonijeli izgradnji spomenika, posebno istaknuvši kako djeca poginulih branitelja trebaju biti ponosni na svoje roditelje, na naše heroje.

Vrijednost radova izgradnje spomenika poginulim hrvatskim braniteljima s područja MZ Gabela Polje iznosi cca 16.500,00 konvertibilnih maraka.

Gradska uprava Čapljina financirala je izgradnju s 15.000,00 konvertibilnih maraka, a grad Metković pomogao je istome s 8.000,00 hrvatskih kuna, ostala sredstva organizatori su prikupili od lokalnih sponzora.

Gradonačelnik grada Čapljine dr. Smiljan Vidić u svom obraćanju je kazao:

„Svako djelo ima svog idejnog i izvedbenog tvorca pa tako i ovo djelo oko kojeg smo se okupili. Ovo je svakako prilika te  na poseban način želim pozdraviti obitelji poginulih branitelja. Pozdrav također i svim braniteljima pripadnicima HVO-a i HV-a. Danas, vjerujem da svi dijelimo nekako podijeljene osjećaje, to je nekako i normalno, osjećaj tuge, sjete ali i osjećaj neke vrste zadovoljstva. Tuge za našim poginulim braniteljima, tuge jer nisu danas s nama a neke vrste zadovoljstva što smo im se barem na ovaj način malo odužili. Njihova žrtva je bila žrtva mnogih Hrvata kroz cijelu povijest , stalno nekakva borba za slobodom, za obranom svoga doma, za jednakopravnost. Na žalost u BiH to još uvijek traje, još uvijek traje naša borba za jednakopravnost. Mi smo u BiH najmalobrojniji narod i nekima je to dovoljan razlog da nam oduzmu stečena prava i da nas polako svedu na razinu nacionalne manjine. Ali vjerujte da se mi možemo obraniti, kako? , veoma jednostavno, trebamo gajiti duh zajedništva , jedinstva, odgovornosti prema sebi, prema svome narodu i svojoj Domovini. Zato ako budemo gajili zajedništvo, jedinstvo, ako budemo odgovorni prema svome narodu i Domovini sigurno ostvariti ćemo svoje ciljeve“.

Nakon govora gradonačelnika Vidića pristupilo se otkrivanju spomenika, a na simboličan način spomenik su otkrila djeca i obitelji poginulih branitelja čija su imena uklesana u spomenik.

Župnik župe Gabela Polje don Marko Kutleša blagoslovio je spomenik i sve nazočne nakon čega je uslijedilo polaganje vijenaca i paljenje svijeća u spomen i zahvalu našim braniteljima.

Vijence i svijeće su položili obitelji osam poginulih branitelja čija su imena uklesana u spomenik, gradonačelnik grada Čapljine dr. Smiljan Vidić i udruge Domovinskog rata s područja grada Čapljine, Ministri Donko Jović i Oliver Soldo u ime Vlade HNŽ, gradonačelnik grada Metkovića Dalibor Milan, predstavnici MZ Gabela Polje i predstavnici udruge Veterana 3. i 4. gardijske brigade podružnica Dubrovačko neretvanske županije.

Back to top
Skip to content