Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Upriličeno svečano otkrivanje Gradskih ploča u Čapljini

Upravo ovdje, na samom jugu Hercegovine, gdje se rijeke Trebižat, Bregava i Krupa spajaju s Neretvom, smjestio se grad vode, sunca, kamena i cvijeća – Cvijet Hercegovine – Čapljina. Svečano ozračje danas je vladalo u Čapljini.

Na ulazu u zgradu Gradske uprave gradonačelnik grada Čapljine dr. Smiljan Vidić i dopredsjedavajući Gradskog vijeća Pero Knežević na simboličan način otkrili su Gradske ploče.

Čapljina je Grad koji je planski stasao, urbanistička gradnja, široke ulice i nogostupi, brojne zelene površine i moderno uređeni parkovi, drvoredi i cvijetnjaci , dječja igrališta, zatim, čapljinska šetnica – riva koja je pobrala samo najbolje komentare žitelja, Čapljinu čine prepoznatljivom te poželjnom za život i u široj regiji. Čapljina se također može pohvaliti sa devet nacionalnih spomenika. Svakako ne treba zanemariti turistički i poljoprivredni potencijal čapljinskog podneblja koji će zasigurno doseći značajnija ostvarenja kroz mnogobrojne mogućnosti koje status grada pruža.

Opravdan i zaslužen epitet Grada pokazuje kronološki kroz put kojim je Čapljina hodila predvođena predstavnicima lokalne vlasti na čelu sa gradonačelnikom Čapljine, dr. Smiljanom Vidić.

Istaknuto je kako je na trećoj sjednici Općinskog vijeća održanoj 3. ožujka 2017.godine usvojena je inicijativa načelnika Općine i donesena Odluka o pokretanju postupka proglašenja Općine Čapljina gradom čime je jasno izražena volja i stav Općinskog vijeća da Općina Čapljina dobije status Grada nakon čega Vlada FBiH 27. svibnja 2017. godine na 100. sjenici prihvaća ovu inicijativu. Potom Vlada Federacije BiH upućuje prijedlog zakona o uspostavi grada, za što je tada, još uvijek Općina ispunila sve potrebne uvjete iz Zakona o principima lokalne samouprave. Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH je 28. veljače 2018. podržao prijedlog Zakona o gradu Čapljina te je isti proslijeđen Domu naroda Parlamenta Federacije BiH koji je 1. travnja 2019. prihvatio prijedlog Zakona o gradu Čapljini.

Predsjednik Federacije BiH je potpisao Ukaz o proglašenju Zakona o Gradu Čapljini koji je objavljen 08. svibnja 2019. u Službenim novinama Federacije BiH. Zakon je stupio na snagu 8 dana nakon objavljivanja u Službenim novinama tj. 16. 05. 2019. godine te se taj datum računa kao Dan proglašenja Čapljine Gradom.

Na samom početku svečanosti nazočne je pozdravio i obratio se gradonačelnik dr. Smiljan Vidić.

Čast mi je i zadovoljstvo biti ovdje zajedno s vama dijelom jednog ovako velikog i značajnog dana za sve nas, naše drage sugrađane, žitelje ovog lijepog i bogatog kraja, našu djecu i mladost, našu budućnost. 16. svibnja je datum koji se upisuje u povijest naših krajeva, to je datum proglašenja Čapljine Gradom, datum koji će se obilježavati kao simbol našega rada i truda. Želim se zahvaliti svima vama koji ste na bilo koji način sudjelovali i pridonijeli ovome rezultatu“ – u svome obraćanju istaknuo je gradonačelnik Vidić.

 

 

Back to top
Skip to content