Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Izaslanstvo HNŽ-a u službenoj posjeti općini Čapljina

U službenom posjetu općini Čapljina danas je boravilo Izaslanstvo Vlade HNŽ, predvođeno dr.sc. Nevenkom Hercegom te održali sastanak s načelnikom općine Čapljina dr. Smiljanom Vidićem i njegovim suradnicima.

Načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić je pozdravio izaslanstvo Vlade te se zahvalio Premijeru na izvrsnoj suradnji za vrijeme mandata dr. sc. Nevenka Hercega. Zahvalio se na mnogim projektima koje je Vlada uradila u općini Čapljina te na onim projektima koje je Vlada sufinancirala.
Načelnik Vidić je posebno naglasio projekt energetske efikasnosti Srednje škole Čapljina kojeg je Vlada samostalno financirala.

Izdvojio je i projekte Vodoopskrbnog sustava Dubravske visoravni i vodovod za tehničku vodu naselja Bivolje Brdo za koje je ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izdvojilo značajna sredstva.
Tu su još mnogobrojni projekti koji se rade u općini Čapljina, Dječji vrtić Čapljina, Deponija Ada, Gospodarska zona Zvirovići.

Ministar Jović je također pozdravio rad i napore općinske vlasti te istaknu da će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i dalje biti potpora općini Čapljina kao i svim drugim općinama HNŽ-a.

Načelnik Vidić je u izjavama za medije rekao: „Ova današnja posjeta predsjednika Vlade Nevenka Hercega i gospodina Jovića, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je samo jedan segment naše suradnje u ove ne četiri godine, mora se reći ove tri godine od kako je počela funkcionirati Vlada HNŽ.Svakako da smo danas na ovome jednome kratkom sastanku napravili jedan rezime onoga što se od projekata realiziralo na području općine Čapljina a Vlada je bila isključivi financijer ili je bila sufinancijer a radi se zbilja o nekoliko višemilijunskih projekata. Druga stvar, o kojoj se razgovaralo, svakako su bili oni projekti koje mi trenutno u papirnatom dijelu rješavamo, odnosno ono što je naša budućnost a što će svakako biti prioritet i općine Čapljina i Vlade. Radi se o značajnim projektima gdje općina Čapljina sa svojim vlastitim proračunskim sredstvima ne može iznijeti te projekte. Ono o čemu smo svakako danas razgovarali, odnosno i što ćemo kasnije napraviti jeste da se svi osobno uvjerimo u realizaciju tih projekata, odnosno stanje kakvo jeste na terenu i svakako da se susretnemo s onim ljudima kojima su ti projekti bili najviše od koristi, pa ćemo tako otići u Srednju školu porazgovarati prije svega s djelatnicima Srednje škole, znate da je tamo Vlada uložila značajna sredstva. Zatim u Vatrogasni dom, putnu infrastrukturu na Modriču itd.“

Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ za medije je rekao: „. Mi smo pomogli i sudjelovali ili nosili niz značajnih projekata u našoj Čapljini , od infrastrukturnih projekata , projekata cestovne infrastrukture, komunalne infrastrukture, školskih objekata ali i niz drugih projekata,oblasti vodoprivrede, gdje smo najviše na neki način pomogli i općini Čapljina. Zatim poticaji u poljoprivredi, segment rekultiviranja zemljišta, u segmentu zaštite od požara, odnosno civilne zaštite, prošle godine smo donirali dva vozila, dron za rano otkrivanje požara ali isto tako kada je trebalo pomoći i u nadoknadi štete za mraz , prošle godine smo intervenirali s određenim sredstvima iz Vlade, da ne spominjem čitav niz drugih projekata infrastrukture, pomoć kulturnim, športskim, medijskim institucijama. Jednostavno smo prisutni u svim općinama i u svim sferama života i kažem, mislim da možemo biti zadovoljni a to zadovoljstvo je i sam načelnik kazao. Ako se sada mogu vratiti malo na ove javne objekte, prije svega projekte koje realiziramo kroz projekat energetske učinkovitosti ili projekat utopljavanja javnih objekata, s tim smo kao Vlada najponosniji iako su svi ti objekti u vlasništvu općina i grada Mostara. Mi smo u ovome mandatu obnovili preko dvadeset škola, školskih športskih dvorana, domova zdravlja, od Neuma preko Čapljine do Konjica. To je jedan od najboljih, najučinkovitijih i najisplativijih načina kako pomoći jedinicama lokalne samouprave da naša djeca, naši prosvjetni radnici, naši zdravstveni radnici i pacijenti imaju ugodnije i bolje uvjete rada i boravka u tim institucijama. Na taj način i štedimo novac za energiju koja se troši za grijanje i hlađenje a imamo s druge strane ugodniji ambijent za život, i s treće strane, što je također važno, štitimo okoliš ali i činimo jedan bolji ambijent u sredinama kada imamo obnovljene, ne derutne zgrade.“

U sklopu posjete općini Čapljina izaslanstvo općine Čapljina zajedno sa Premijerom Hercegom i Ministrom Jovićem te, gosp. Eugenom Ćubelom ravnateljem Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-a obišlo je MZ Modrič gdje je protekli mjesec pušten u funkciju novoasfaltirani put, obišli su također i Srednju školu Čapljina koja je prošle godine temeljito rekonstruirana gdje je također urađena energetska efikasnost kompletne zgrade i krova. Predstavnici Vlade HNŽ-a obišli su i renoviranu zgradu Vatrogasnog doma i nogometni stadion Gošk u Gabeli.

Back to top
Skip to content