Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

“Rješenje hrvatskog pitanja za europsku BiH”

Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem „Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu“ održava se u hotelu Grand u Neumu, pod visokim pokroviteljstvom Ureda predsjedatelja Predsjedništva BiH. Organizatori skupa su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u BiH (HAZUBiH), Rektorski zbor Republike Hrvatske, Sveučilište u Mostaru, Odjel za znanost i obrazovanje Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS), te Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara.

Na svečanom otvaranju skupa obratili su se predsjedatelj Predsjedništva BiH akademik Dragan Čović, prof. dr. sc. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru i predsjedatelj Rektorskog zbora Bosne i Hercegovine, prof. dr. sc. Vlado Guberac, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i predsjedatelj Rektorskog zbora Republike Hrvatske te akademik Jakov Pehar, predsjednik Akademije za znanost i umjetnost u BiH.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH akademik Dragan Čović je u pozdravnom obraćanju izrazio nadu da će ovaj znanstveno-stručni skup i svi sudionici skupa dati doprinos za ostvarenje mnogih otvorenih pitanja za hrvatski narod. Kazao je da hrvatsko pitanje ne postoji, nego pitanje BiH, države s ravnopravnim konstitutivnim narodima. „Nakon prošle godine dobili smo odluku Ustavnog suda BiH koja jasno i nedvosmisleno govori o tri konstitutivna naroda i njihovoj ustavnoj poziciji. Odluka jasno govori šta je to Federacija BiH, ne federacija kantona, već federacija konstitutivnih naroda. Vjerujem da smo mi na vješt način ponudili rješenje i za hrvatski narod i za Bosnu i Hercegovinu”, kazao je predsjedatelj Čović. Naglasio je da je BiH nezaustavljiva na svom europskom putu te izrazio nadu da će zaključci ove konferencije doprinijeti da BiH bude moderna država u kojoj hrvatski narod mora biti ravnopravan s ostalim.

Tomić je u uvodnom obraćanju kazao kako akademska javnost želi biti uključena u davanju doprinsa i realizaciji okvira istinskih vrijednosti, te da žele promovirati istinu, jednakost i slobodu. “Hrvati BiH moraju biti zajednica europskih naroda, gdje stoljećima pripada”, kazao je Vlado Guberac, a kao primjer kako akademska zajednica može pomoći – naveo je primjer suradnje rektorskog zbora i Sveučilišta u Mostaru. Jakov Pehar, predsjednik HAZU izrazio je nadu da će ovaj skup iznjedriti nekoliko ideja kako bi status hrvatskog puka u BiH bio poboljšan, te da će politički vrh znati odabrati modele koji će se zasnivati na tri osnovna pitanja principa neovisnosti, jednakopravnosti i ravnopravnosti.

Dvodnevni znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem je organiziran u dva panela unutar kojih se održavaju tri sesije.

Također je održana humanitarna večera s aukcijom slika. Svrha ove donatorske večeri je prikupljanje sredstava koja će biti darovana Udruzi „Fra Slavko Barbarić“ iz Međugorja. Ova udruga već 26 godina, materijalno i duhovno, skrbi za mlade, talentirane i materijalno ugrožene studente.

Back to top
Skip to content