Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Čapljinci nazočili komemoraciji Slobodana Praljka

Brojni prijatelji, suborci, generali, ali i uglednici iz političkog i javnog života Hrvatske i Bosne i Hercegovine jučer su se na komemoraciji u prepunoj dvorani Vatroslava Lisinskog oprostili od generala Slobodana Praljka.

Nazočnima su se obratili:

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora general Pavao Miljavac koji je između ostalog istaknuo : “Na žalost, suđenje u Haagu nije bila poštena bitka. U takvim okolnostima učinio je nevjerojatan potez dostojan samo povijesno najhrabrijih vojskovođa i hrvatskih vitezova. Demonstrativno je odbacio optužbe protiv sebe da bi zaštito čast ljudi kojima je zapovijedao, nije se bojao poginuti. Sebi je demonstrativno oduzeo život pred zapanjenim očima onih koji su mu hladnokrvno nanosili nepravdu misleći da nema načina da ih pobijedi, ali nisu bili u pravu”

“Njegov zadnji čin u haškoj sudnici nije bio teatralna gesta niti bijeg od odgovornosti za svoje čine niti gesta kukavice u strahu pred osudom, niti potez očajnika koji u depresiji bježi od kazne. Njegova poruka kristalno je jasna: Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prijezirom odbacujem vašu presudu”, rekao je Miroslav Tuđman.

“Uvijek si kročio onom stranom života na kojoj je sve bilo bjelodano. Generale, tvoji su te vojnici Hrvatske vojske i HVO-a uvijek razumjeli i s tobom bili jedan i znali da bi i za naš mali prst dao sve na svijetu. I takav si iskren do bola. Ostala je tvoja rečenica koju je čuo cijeli svijet i koja će cijelom svijetu odzvanjati u ušima, kazao je general Stanko Sopta.

“Siguran sam da će Praljkovo ime zlatnim slovima biti upisano u hrvatskoj povijesti”, poručio je njegov prijatelj i umjetnik Zlatko Vitez.

Mnogobrojni Čapljinci predvođeni načelnikom općine Čapljina dr. Smiljanom Vidićem te izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata jučer su boravili u Zagrebu u organizaciji Općine te se na komemoraciji i na ovaj način oprostili od generala Slobodana Praljka.

Fotografije pogledajte OVDJE.

Back to top
Skip to content