Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Odgovor na vijećničku inicijativu vijećnika Mirka Vasilja

VIJEĆNIČKA INICIJATIVA:

Donošenje ODLUKE o mjesečnoj potpori roditeljima vrtićke djece u iznosu od 100 KM/mjesečno po djetetu koje pohađa vrtić na području grada Čapljine.
Mirko Vasilj

ODGOVOR:

Poštovani vijećniče Vasilj,

Ekonomska cijena boravka djeteta u vrtiću je u 2022.g. 400 KM. Roditelji za dijete koje je u vrtiću plaćaju 175 KM što je 225 KM manje od ekonomske cijene. Ako roditelji imaju drugo dijete u vrtiću cijena je za 20% manja što znači da iznosi 140 KM, odnosno 260 KM manje od ekonomske cijene.Treće i svako iduće dijete je besplatno.

Jasno se da zaključiti da ako roditelji imaju jedno dijete u vrtiću dobijaju iz gradskog proračuna subvenciju od 225 KM, ako imaju dvoje dobijaju 485 KM, a ako imaju troje 885 KM. Roditelji boravak u jaslicama plaćaju 200 KM što je 200 KM manje od ekonomske cijene.

Imajući sve ovo u vidu jasno je da bi Vi smanjili Vašom inicijativom subvencije roditeljima na 100 KM što ne dolazi u obzir !

Kažete „ Veliki broj roditelja javio se s idejom i željom da grad Čapljina finansira roditelje vrtićske djece u iznosu 100 KM/ djetetu, uz predočen ugovor između roditelja i vrtićke ustanove „ Molim Vas pošaljite mi ta imena !

Dr. Smiljan Vidić – gradonačelnik

Back to top
Skip to content