Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Odgovor na vijećničku inicijativu

VIJEĆNIČKA INICIJATIVA: Naziv ulice u novom naselju Peline – Ulica Martina Bebeka – Čeprkala

Vijećnik Pero Previšić

 

ODGOVOR: Poštovani vijećniče Previšić,

Domovinski rat je svetinja za svakog Hrvata bez obzira je li u tom ratu sudjelovao ili je rođen za vrijeme odnosno poslije rata. Zahvaljujući Hrvatskom Vijeću Obrane kao organiziranoj vojnoj  sili Hrvati su opstali i ostali u BiH. Činjenica je da Hrvata u BiH ima tamo gdje je bilo HVO-a.

Jasno ne smiju se zanemariti i oni bojovnici koji su se samoorganizirali na samom početku agresije i dali veliki doprinos u tim ključnim trenutcima obrane.

U tu skupinu spada o pokojni Martin Bebek- Čeprkalo !

Sa osobitim pijetetom se sjećamo onih koji su živote dali u domovinskom ratu !     

Žrtva naših poginulih suboraca nije niti smije biti zaboravljena. Na poseban način ih se sjećamo prilikom obilježavanja pojedinih važnijih datuma kao što su Lipanjske zore, 13. Srpanj, Dan mrtvih …

Pozdravljam Vašu inicijativu ali moram Vas upozoriti na neke činjenice i demantirati neke Vaše navode.

Od 2008.g. kada sam postao načelnik a kasnije i gradonačelnik niti jednoj ulici ili trgu se nije dalo ime iz prostog razloga što su i ulice i trgovi već imali imena. Nije točno da se netko stidi domovinskog rata jer u gradu postoji  Ul. Hrvatskih branitelja. Zahvaljujući širenju grada zadnjih 6-7 godina izgradili smo nove ulice koje su trenutno bez imena i svakako im se ime treba dati. Odluku o imenu ulice ili trga donosi Povjerenstvo koje mora imati u vidu niz činjenica prilikom donošenja odluke. Teško je i nezahvalno „izvagati „ nečiji doprinos u domovinskom ratu, teško je i nezahvalno objasnit obitelji poginulog branitelja da je  žrtva njihovog  sina, muža, oca… „manje vrijedna“.

U svakom slučaju trebat ćemo svi dati svoj doprinos u promišljanju oko ove osjetljive teme.

Ne bih htio s Vama na ovaj način polemizirati ali viška Vam je ova rečenica „ nadam se da će se napokon sa riječi o domoljublju preći na djela“.

Ogromna većina mojih suradnika su sudionici domovinskog rata a dobar dio zu bili zapovjednici različitih vojnih formacija.

U funkciji liječnika a kao pripadnik Prve satnije, Prve bojne, Prve brigade HVO Knez Domagoj  a kasnije 50. Pukovnije sam na prvoj crti bojišnice proveo puno, puno više vremena od Vas. Zato Vam je ova rečenica bila nepotrebna.

Gradonačelnik dr. Smiljan Vidić

 

 

Back to top
Skip to content