Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

U Rimu boravilo izaslanstvo grada Čapljine u sklopu projekta PRISMI PLUS

Izaslanstvo grada Čapljine proteklih dana je boravilo u Rimu u sklopu projekta PRISMI PLUS – “Prijenos alata za integraciju OIE na pametnim mediteranskim otocima i ruralnim područjima”.

Tijekom posjeta zajedno s ostalim partnerima projekta sudjelovali su na okruglom stolu kojega su moderirali predstavnici Sveučilišta Sapienza, velikoj završnoj konferenciji te radnim sastancima na kojima je dogovorena buduća suradnja na novim projektima sa navedenim partnerima.

Velika završna konferencija projekta Interreg MED PRISMI PLUS organizirana je na Sveučilištu Sapienza u Rimu, a uz spomenuto Sveučilište partneri projekta su: PDTA Odjel (Italija); Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje (Hrvatska); Sveučilište zapadne Atike – odjel inženjera strojarstva (Grčka); ANCI LAZIO, Lazio regionalna udruga gradova i općina (Italija), Regionalna energetska agencija Kvarner (Hrvatska), Općina Nisyros (Grčka) i Grad Čapljina.

PRISMI PLUS je 16-mjesečni projekt financiran iz programa INTERREG-MED. Projekt ima za cilj podržati lokalne i regionalne vlasti mediteranskih otoka i ruralnih područja u prijenosu alata za planiranje koji je koristan za njihov prijelaz na energetske sustave sa niskom razinom ugljika i otporne na klimatske promjene na isplativ način. PRISMI PLUS alat je jednostavan alat za modeliranje energetskih scenarija koji integrira procjenu i mapiranje obnovljivih izvora energije i analizu električne mreže.

MED područja suočavaju se s uobičajenim izazovima u pristupu čistoj, pouzdanoj i pristupačnoj energiji. Iako su mnogi pozitivni primjeri ulaganja u eksploataciju OIE bili pobjednički izbor, još uvijek postoji nevoljkost za usvajanjem novih energetskih modela. To je zbog tehničkih poteškoća u integraciji novih postrojenja u zastarjele mreže, kao i zbog nedostatka znanja lokalnih vlasti i njihovih tehničara, posebno u malim općinama kao što su otoci i ruralna područja. Nadalje, mediteranski mali otoci i ruralna područja uvelike ovise o fosilnim gorivima (prema IEA-i, MED stope ovisnosti o fosilnim gorivima premašuju 70%) i često ih karakteriziraju restriktivna ograničenja okoliša i krajobraza koja ograničavaju instalacije OIE. Kapitalizacija u kompletu alata pomoći će da se krene prema EU nultom zagađenju, s povećanim učinkom u MED području. PRISMI PLUS podržat će energetsku tranziciju na otocima i ruralnim područjima potičući prijelaz sa sadašnjeg energetskog modela, promicati pomak od snažno centraliziranog sustava temeljenog na fosilnim gorivima na novi, niskougljični, distribuirani sustav koji se temelji na OIE, iskorištavajući dostupne lokalne resurse, potpuno u skladu s ciljem poziva i Europskim zelenim dogovorom.

Uz razmjenu iskustava i stečenih znanja te poznanstava, predstavnici Ureda Gradonačelnika grada Čapljine, zajedno sa partnerima projekta otvorili su još jedna vrata za mogućnosti apliciranja na EU fondove kako bi kroz buduće suradnje i otvorene programe mogli povući sredstva i za velike projekte.

 

Back to top
Skip to content