Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Središnjim skupom obilježena 30. obljetnica “Lipanjske zore hrvatske Hercegovine”

Nakon služenja Svete mise za poginule hrvatske branitelje u Ševaš njivama, u Počitelju je ispred Spomen obilježja danas upriličen Središnji skup zahvale hrvatskim braniteljima a sve u sklopu obilježavanja 29. obljetnica od briljantne vojno-oslobodilačke akcije hrvatskih snaga u kojoj je oslobođena lijeva obala rijeke Neretve od Mostara preko Čapljine do Stoca, obljetnice “Lipanjske zore hrvatske Hercegovine”.

Vijence su ispod Spomen obilježja u Počitelju položila i svijeće zapalila predstavnici braniteljskih udruga Domovinskog rata s područja grada Čapljine zajedno sa zakonodavnom i izvršnom vlasti grada Čapljine predvođeni gradonačelnikom dr. Smiljanom Vidićem, izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora uz tonove puhačkog orkestra HKUD ”Seljačka sloga” Trebižat, te izaslanstvo hrvatske komponente Oružanih snaga BiH.

Lipanjske zore hrvatske Hercegovine akcija je kojom je potučen hercegovački korpus vojske Republike Srpske, deblokirani Čapljina i Metković te oslobođeni Stolac i istočni dio Mostara.

Samom oslobodilačkom operacijom HVO-a u Hercegovini stvoreni su preduvjeti za daljnja djelovanja hrvatske vojske do konačnog deblokiranja Dubrovnika i dubrovačkog primorja i u konačnici oslobađanja ukupnog teritorija juga RH koji je bio pod okupacijom više od godinu dana.

Gradonačelnik grada Čapljine dr. Smiljan Vidić u svome govoru također se osvrnuo na događaje iz lipnja 1992. godine te istaknuo važnost jedinstva iz tog vremena koje nam je neophodno i u vremenu kojeg živimo.

Back to top
Skip to content