Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

I ove godine besplatni udžbenici

Svako dijete koje se upiše u prvi razred osnovne škole na području Grada Čapljine besplatno će i ove godine dobiti nove udžbenike za nadolazeću školsku godinu.

Do početka rujna ćemo s rukovodstvom škola provjeriti koji su udžbenici potrebni za nastavu u idućoj školskoj godini, kako bismo ih mogli naručiti. Nismo zaboravili ni srednjoškolce; svaki učenik pri upisu u Srednju školu također će dobiti besplatne udžbenike.

Inače, cijena jednog udžbenika širom BiH varira od 10 KM do 15 KM. U konačnici, roditelji će za upis u prvi razred jednog osnovnoškolca, prema trenutnom cjenovniku, morati izdvojiti oko 130 KM za nabavku kompleta udžbenika. Kada govorimo o knjigama, bilježnicama, školskoj torbi, priboru i odjeći za novu školsku godinu, prostom računicom dolazi se do zaključka da za opremanje jednog školarca roditeljima treba pola prosječne plaće ili oko 400 KM. Ako k tomu imaju dvoje djece, zaključak je i više nego jasan.

Gradska uprava Čapljine će na ovaj način olakšati roditeljima visoke troškove koji su potrebni da bi svoje mališane poslali u školske klupe. Podsjetimo, na području Grada Čapljine djeluju tri osnovne škole: OŠ Vladimira Pavlovića u Čapljini, OŠ Čapljina i OŠ Lipanjske zore u Višićima, s tim da je OŠ Vladimira Pavlovića najmnogoljudnija škola u čitavoj Bosni i Hercegovini.

Ovo je jedna od demografskih mjera pomoći mladim ljudima, a koliko su demografske mjere urodile ploda govori i činjenica kako Čapljina ove godine bilježi rast od čak 28 prvašića u osnovnim školama u kojima se nastava odvija po hrvatskom nastavnom planu i programu. U Čapljini je ukupno ove godine upisano 168 prvašića u odnosu na 140 iz prošle godine.

Back to top
Skip to content