Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

FDI magazin: Čapljina najbolja investicijska destinacija u jugoistočnoj Europi

Hercegovina je turistička lokacija budućnosti prema ocjenama uglednog svjetskog financijskog časopisa “Financial Times“ iz Londona, a Čapljina izdvojena kao najbolja investicijska destinacija u jugo-istočnoj Europi. Centar za investicije i razvoj poduzetništva (CIRP) Mostar je prepoznao priliku za odličnom promocijom regije Hercegovine na svjetskoj razini, pripremio aplikaciju na objavljeni poziv FDi časopisa i dostavio sve potrebne informacije. Investicijski stručnjaci i specijalisti analizirali su različite kriterije uključujući ekonomski potencijal, isplativost ulaganja, prijateljsko poslovno okruženje, te turističku atraktivnost.

Na temelju toga specijalizirano izdanje prestižnog časopisa Financial times za promociju stranih ulaganja – „FDI Magazin“, svrstao je regiju Hercegovine na 6. mjesto u kategoriji „TOP 10 Turističkih lokacija budućnosti 2019./20. prema FDI strategiji.

Tako se Hercegovina našla u društvu Australije, Kostarike, Cipra i drugih, a specijalno je nagrađena za kulturno baštinski turizam s naglaskom na etno sela – kamenim kućicama u tradicionalnom štihu, s konobom, kušaonicom vina, trgovinom opremljenom rukotvorinama, suvenirima i tradicionalnim proizvodima poput uštipaka, domaćeg meda, ljekobilja ili domaćih likera.

„Pozicioniranje na prestižnoj listi predstavlja izravnu preporuku potencijalnim investitorima kako vrijedi ulagati u Hercegovinu kao atraktivnu turističku destinaciju“, istaknula je direktorica CIRP-a Dijana Bošnjak.

Zahvaljujući prirodnim ljepotama Hercegovine, ugodnoj klimi, obilju sunca i vode, naglašena je razvijenost svih oblika turizma, poglavito avanturističkog budući se Hercegovina nalazi u srcu mega staze Via Dinarica, dom je Hutovog blata – jedinstvenog submediteranskog močvarnog područja, jednog od najbogatijih rezervata močvarnih ptica u Europi i Parka prirode Blidinje.

Kao najbolja investicijska lokacija u Hercegovini izdvojena je Čapljina – ekološki urban grad s prirodnim ljepotama, rijetkim endemskim vrstama, mnoštvom lokacija koja morate posjetiti te vrhunskom gastronomijom. Ni jedan drugi grad u Bosni i Hercegovini nema tako izvanrednu lokaciju i prometnu komunikaciju koji su preduvjet za razvoj turizma i drugih industrija. U kombinaciji sa spremnim investicijskim zonama, pojednostavljenim procedurama, smanjenim operativnim troškovima I kvalitetnoj radnoj snazi, ima najbolje predispozicije za uspješno privlačenje investitora.

“Rezultat je to političkih promjena, zajedno sa strukturiranom, trajnom kampanjom gradonačelnika Smiljana Vidića da Čapljinu otvori svijetu i prenese je iz prilično lijepog, ali uglavnom nepoznatog, južnoeuropskog zaleđa u žarište globalnih ulaganja”, istaknula je Bošnjak.

 

Back to top
Skip to content