Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Završen susret predstavnika članica Mreže „I Care for Europe“ u Čapljini

Turistička organizacija Čapljinka zajedno s Gradom Čapljina od četvrtka 26.9. pa sve do 29.9. bila je domaćin za 200 sudionika iz Italije, Srbije, Slovenije i Hrvatske s bogatim programom, seminarima, radionicama, upoznavanjem s kulturnom baštinom Čapljine, Hercegovine i doline rijeke Neretve.

Ovaj susret predstavnika članica Mreže “I Care for Europe” održan je kao Završni događaj u sklopu projekta “Zajedno za BUDUĆNOST malih multikulturalnih zajednica u Europi” kojem su odobrena nepovratna sredstva (grant) od strane Europske komisije u sklopu Programa “Europa za građane”.

Grad Čapljina i Turistička organizacija Čapljinka u ulozi domaćina Završnog susreta članica Mreže “I CARE FOR EUROPE” u sklopu projekta “Zajedno za BUDUĆNOST malih multikulturnih zajednica u Europi” financiran od strane Europske komisije u sklopu Programa “Europa za građane”

Svečano otvorenje 6. susreta predstavnika Mreže malih europskih kulturnih gradova „I Care for Europe“ koja je službeno osnovana 2013. a čije su članice Akvileja, Recanati, Tarcento (Italija), Bač (Srbija), Čapljina, Stolac (BiH), Piran (Slovenija), Rab i Rakovica te Metković u u ulozi partnera(Hrvatska) održalo se u restoranu Storia, Čapljina uz prezentaciju svih izaslanstava te prezentaciju programa aktivnosti.
U petak 27. 09. u Karaotoku, u Parku prirode Hutovo blato održana je kreativna radionica za djecu na temu “Naša budućnost u Europi” koju su vodile nastavnice O.Š. Vladimir Pavlović iz Čapljine.

Predstavnici svih članica Mreže sudjelovali su seminaru koji su vodili predstavnici Adriatic GreeNet-a (Tehnički koordinator aktivnosti Mreže “I Care for Europe”) na temu „Programi i politike EU za povećanje održivog razvoja temeljenog na kulturnoj baštini“ te „Promicanje aktivnog građanstva i nove mogućnosti zapošljavanja mladih u malim europskim gradovima” a nakon toga su sudjelovali u radionici posvećenoj izradi zajedničkih projektnih ideja za buduće projektne prijave Mreže “I Care for Europe” s ciljem održivog razvoja utemeljenog na kulturnoj baštini malih lokalnih zajednica – članica Mreže.

U popodnevnim satima otvorena je izložba “Kulturna baština Naše Mreže” koja je na 35 panela prikazala primjere materijalne i nematerijalne baštine svake članice Mreže, te crteži djece koja su sudjelovala u kreativnoj radionici na temu “Naša budućnost u Europi”. Dan je završio koncertom pjevačkih skupina i predstavljanjem folklorne tradicije doline rijeke Neretve uz sudjelovanje društava iz Hrvatske i BiH.

Treći dan ovog međunarodnog događaja sudionici su upoznati s dijelom UNESCO-ve Svjetske baštine, Starim mostom u Mostaru, razgledali su Počitelj i Mogorjelo, te aktivno sudjelovali u tradicionalnoj pripremi uštipaka na Trgu kralja Tomislava.

Završnog dana, u nedjelju 29.9. javno su prezentirani projektni rezultati, web stranica projekta te je službeno označen završetak susreta i programa.

Back to top
Skip to content