Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Sedma „Večer Posavine u Hercegovini“

U sklopu 22. Međunarodnog sajma gospodarstva – Mostar 2019. sinoć je održana „Večer Posavine u Hercegovini“ u prostorima ljetnikovca Radobolja u Mostaru.

Tradicionalni susret, koji se sedam puta organizira u sklopu Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru, uvijek iznova potvrđuje neraskidivu povezanost svih dijelova Bosne i Hercegovine.

Uzvanike iz političkog, gospodarskog, kulturnog i društvenog života, predvođeni dr. Draganom Čovićem, predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora, prigodnim riječima pozdravili su Đuro Topić predsjednik Vlade Županije Posavske, Anto Domić dogradonačelnik Distrikta Brčko te Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke koji je kao jedan od domaćina izrazio zadovoljstvo što se ovi susreti iz godine u godinu održavaju.

Uz predsjednike županijskih Vlada večeri su nazočili i suorganizatori ove svečanosti dr. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko – neretvanske županije i Ivan Jozić, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije.

Večer je započela prepoznatljivom dobrodošlicom i dočekom organizatora večeri, razmjenom darova te prigodnim obraćanjima.

„Drago mi je da vas vidim u ovolikom broju i da podržavate ideju koja je započela prije 7 godina da se evo Posavina i Hercegovina povezuju da se bolje upoznajemo, da se razmjenjuju iskustva i radimo na taj način za dobrobit naših sredina. Čestitam organizatorima sajma u Mostaru, i evo drago mi je što su ovdje gospodarstvenici inicijatori ovog našeg druženja i koristim priliku da vas pozovem sve u Posavinu na jesen kada imamo organizaciju dana Hrvatskog filma, na nama je da taj festival učinimo još boljim i dugovječnijim u čast Ivi Gregureviću. Tada je i večer Hercegovine pa vas očekujem i u Posavini, svi ste dobrodošli“, poručio je Đuro Topić, predsjednik Vlade Županije Posavske.

Anto Domić, dogradonačelnik Distrikta Brčko iskazao je zahvalu što sve može pozdraviti u u svojstvu sudomaćina.

„Hrvatski narod u BiH je pod povijesnin iskušenjem u smislu da nas se optužuje za sve i svašta. Da bismo se oduprli tim i takvim napadima moramo biti jedinstveni i pokazati da smo jedan narod u jednoj nam domovini BiH. BiH kao naša domovina je cijela naša, ma gdje god se nalazili i zbog toga se ugodno osjećamo ovdje u Hercegovini, Srednjoj Bosni i Posavini ali isto tako i na svakom području i gdje nas nema puno. Ovo naše druženje ima za cilj, da branimo svoj narod i svoju domovinu i da i drugi vide da se nismo predali i odustali kroz povijest od naše domovine, pa nećemo ni sada. Koristim prigodu da sada objavim nama ovdje da smo mi u BiH utemeljili i jednu udrugu Bosanakih Hrvata Prsten i pozivam vas sve da kroz udrugu Prsten u suradnju s tom udrugom u RH djelujemo u još jednom čvršćem uvezivanju kako bismo mogli kreirati budućnost našoj djeci“, poručio je dr. Domić.

Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke, obratio se kao suorganizator, te je svima poželio dobrodošlicu na festival hrvatskog zajedništva. „Zajedništvo možemo definirati kao jednu iskonsku potrebu zajednice, u ovom slučaju naroda, da afirmira i unaprijedi one vrijednosti, koje žive. Nama često prigovore kako mi u tim izrazima našeg zajedništva brusimo jedan dodatni identitet i da to s obzirom na ovu definiciju nije primjereno. Međutim, treba znati da zajedništvo ima i takav svoj oblik kada se manifestira kroz taj dodatni intezitet i onda ta zajednica, jedan narod kroz to zajedništvo želi zaštititi i sačuvati svoj opstanak. Nama je svima poznato da što javno ili tajno postoje politički programi da se mi kao jedan od stupova, nosećih stupaca BiH, potisnemo na marginu društvenu, da nas se potisne na onaj prostor političkog nepostojanja. Dok god postoje takvi programi i takve politike postojat će i taj naglašeni intezitet našega zajedništva. Međutim isto tako treba naglasiti da naše zajedništvo neće i ne treba poprimiti nikakvu pojavu antaganizma prema drugima ili da naše zajedništvo postane takav program kao onaj od koga se štitimo i branimo. Evo u duhu pozitivnog zajedništva sve vas srdačno pozdravljam“, naglasio je Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke.

Izaslanstvo grada Čapljine također je nazočilo Večeri Posavine u Hercegovini.

 

Back to top
Skip to content