Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Otvoren 22. Međunarodni sajam gospodarstva – Mostar 2019.

Međunarodni sajam gospodarstva Mostar – 2019., jedna od najznačajnijih gospodarskih manifestacija u regiji, otvoren je danas u Slobodnoj zoni Hercegovina u Mostaru na 30.000 četvornih metara zatvorenog i otvorenog izložbenog prostora.

Mostarski sajam je, po broju izlagača i posjetitelja, svakako najuspješnija sajamska izložba u Bosni i Hercegovini. Zbog činjenice da je razina gospodarske proizvodnje u Bosni i Hercegovini, upravo kao i njeno tržište, suviše mala da bi opravdala usko specijalizirane sajamske priredbe ovo je način da se domaćim i inozemnim izlagačima iz različitih poslovnih područja omogući, jedanput godišnje, da svoja postignuća pokažu na jednom mjestu.

Ovogodišnja zemlja partner je HK Kina. Kina je po drugi put partner na najvećoj sajamskoj manifestaciji u našoj zemlji.

Zemlja partner NR Kina predstavit će svoje razvijeno gospodarstvo, ali i bogatu kulturu. “Partnerstvo s Narodnom Republikom Kinom jako nam puno znači jer kinesko je gospodarstvo drugo po veličini na svijetu. Ne treba posebno naglašavati koliko je ogromno kinesko tržište značajno i za BiH. Uz to, kinesko partnerstvo na sajmu, jača ulogu i poziciju Mostarskog sajma i potvrda je da znamo odgovoriti najvećim izazovima kada su u pitanje organizacije manifestacija na visokoj razini”, kazala je direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak.

Predstavnik Zemlje partnera NR Kine Zhang Shenfeng, dopredsjednik Kineskog vijeća za promociju međunarodne trgovine ističe da su se između Kine i zemalja jugoistočne Europe među kojima je BiH odnosi produbljivali.

„Spremni smo da dalje proširujemo i podižemo razvoj gospodarstva kako bi se osiguralo više blagostanja. Mostarski sajam je značajan u regionu“, kazao je Shenfeng te naglasio da će Kina usmjeriti svoje proizvode na promocija, ali i ohrabrivanje kineskih kompanija da grade tvornice u zemljama jugoistočne Europe među kojima je i Bosna i Hercegovina.

Narodna Republika Kina već deset godina dolazi intenzivno na Mostarski sajam a ove godine oko 100 izlagača iz te zemlje predstavlja se na oko 2000 metara četvornih .
Pored Kine, na ovogodišnjoj manifestaciji izlagat će gospodarstvenici iz još tridesetak zemalja svijeta, iz svih oblasti gospodarstva.

Sajam je službeno otvorio predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je prilikm otvorenja sajma izjavio kako manifestacija koja je počela prije 22 godine tada nije pretendirala biti ovako uspješna.

“Činjenica da je zemlja partner upravo Kina govori o uspjehu sajma. Također, govori i o našoj sposobnosti da sve ovo organiziramo. Ideja kineskog predsjednika govori o globalnom putu i pojasu. Ovo je jako važna šansa za nas u vremenu kad globalna ekonomija posustaje a kineska ekonomija se prepoznajue kao jedna od navažnijih kako bi se očuvao globalni rast”, izjavio je predsjedatelj Predsjedništva BiH.

“Nezamislivo je da se u mnogim oblastima života mi danas susrećemo s kineskim proizvodima. Puno toga možemo naučiti od Kine, koja je danas jedna od najvažnijih svjetskih zemalja. Srbija je bila prošle godine partner ovog sajma i ona nam isto može biti primjer i poticaj za suradnju”, istaknuo je.

Također, rekao je kako sajam nije samo susret gospodarstava nego i susret kultura.
“To se ovde u Mostaru može vidjeti. Želim uspjeh svim izlagačima i ohrabriti sve buduće partnere. Predsjedništvo BiH je pokrovitelj ove manifestacije i stoga je ovo jedna od najvažnijih manifestacija u BiH. Vjerujem da ćemo se vidjeti i iduće godine”, istaknuo je Dodik.

Otvaranju manifestacije nazočili su i dr. Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a, Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, Borjana Krišto, predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar financija i riznice, Marinko Čavara predsjednik Federacije BiH, uz druge dužnosnike sa svih razina vlasti.

Uz mnogobrojne uzvanike i posjetitelje sajma bilo je i izaslanstvo grada Čapljina predvođeno gradonačelnikom dr. Smiljanom Vidićem.

Obišli su brojne gospodarstvenike a posebno su se zadržali kod naših domaćih čapljinskih štandova.

Back to top
Skip to content