Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Održan treći sastanak Mehanizma koordinacije općine Čapljina

Danas je u zgradi općine Čapljina održan redoviti sastanak Mehanizma koordinacije sukladno usvojenom Planu rada za 2019. godinu. Mehanizam koordinacije je zadužen za razvojni proces unaprjeđenja poslovnog okruženja općine Čapljina, a uspostavljen je u travnju 2018. godine, inicijativom načelnika općine Čapljina dr. Smiljana Vidića, u sklopu projekta LIFE, u svrhu institucionalne podrške javno-privatnom dijalogu.

Podsjećanja radi, Mehanizam koordinacije uspostavljen je s namjerom unaprjeđenja okvira za upravljanje lokalnim gospodarskim razvojem i davanju zajedničkog doprinosa procesu razvoja poslovnog okruženja u Općini.

Mehanizam koordinacije dao je informacije vezano za dva sastanka u 2018. godini na kojima je učinjeno sljedeće:
Na prvom sastanku 03.05. 2018 odmah po osnivaju svi akteri su upoznati s detaljima i pravilima rada Mehanizma, te o planiranim pojednostavljenjima administrativnih postupaka u cilju poboljšanja uvjeta poslovanja u općini Čapljina.

Na drugom sastanku održanom 24.10.2018.godine prezentirane su aktivnosti o realiziranim unaprjeđenjima poslovnog okruženja (pokretanje Elektronskog registara općine Čapljina) LIFE.“E-registar“ je danas u aktivnoj uporabi i nudi sve potrebne informacije o tome koja je općinska služba nadležna za određeni postupak, koju je dokumentaciju potrebno priložiti za njegovo pokretanje, koliko će postupak koštati i u kojem će roku biti riješen. E-registar je omogućio preuzimanje odgovarajućih obrazaca i zahtjeva, što gospodarskim subjektima i građanima olakšava pristup uslugama općine te je pokazao svu transparentnost i predvidivost rada općinske uprave (dostupan na www.eregistar.capljina.ba).

Racionalizirani su i smanjeni iznosi administrativnih taksi, čime Općina nastoji potaknuti investicijsku aktivnost. Rokovi za rješavanje postupaka skraćeni su za 37 posto, a u slučaju građevne dozvole čak i 50 posto. Nadalje, u suradnji s timom stručnjaka sačinjen je sveobuhvatni „Investicijski profil općine Čapljina“ koji objedinjuje konkretne projektne prijedloge, s istaknutim lokacijama, njihovim potencijalima, uz napomenu kakvu podršku investitor može očekivati.

Dat je i osvrt vezan za poslovanje čapljinskih poduzeća na osnovu raspoloživih podataka.

Na sastanku Mehanizma koordinacije aktivo su sudjelovale gđa Helena Jelena Lončar menadžer Asocijacije poduzetnika Hercegovine i gđa Ines Sesar projekt menadžer, gdje se govorilo ne samo o mogućnostima udruživanja nego i o jačanju mjera dualnog obrazovanja čiji su sustavi već uspostavljeni kroz dogovorene prakse Srednje škole Čapljina sa HEČ-om, pojedinim privatnim kompanijama te kroz ILO projekt uspostave Centra za obuku i prekvalifikaciju koji Srednja škola Čapljina koristi za ugostiteljski smjer. Naša namjera je pomoći mladima ljudima u dodatnom stvaranju radnog iskustva kroz proširenje mogućnosti obavljanja prakse te pronalaska posla.

Načelnik općine Čapljina dr. Vidić je najavio susret s bonitetno izvrsnim kompanijama, gdje će biti predstavljene sve bonitetno izvrsne kompanije općine te obećao podršku aktivnostima gospodarstvenika.

 

Back to top
Skip to content