Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Maškare u Čapljini uspostavile Republiku i preuzele ključeve grada

Ova nedjelja je protekla u znaku karnevalskoga glamura i slavlja. Karnevalska povorka krenula je ispred Doma kulture u Trebižatu i u konačnici stigla na središnji gradski trg Kralja Tomislava, gdje je svojim zajedničkim snagama uspjela preuzeti ključeve grada i podići svoju karnevalsku zastavu te proglasiti Čapljinu maškarskom Republikom.

U ime Općine Čapljina ključeve grada, zapovjedniku maškara, predao je Načelnik općine dr. Smiljan Vidić , a predaja ključa grada popraćena je tradicionalnim pucnjevima kuburaša.

Prilikom primopredaje vlasti Maškarskoj Republici načelnik dr. Smiljan Vidić je rekao: “Danas ovdje imamo mnoštvo različitih maski, vidimo dio Gabeljana svezanih u lance. Međutim Gabeljani se domudriše pa zajedno s Grabovčanima pređoše ne lađama preko mora nego preko Pelješkog mosta, i udariše, ja vjerujem da će se oni osloboditi i pokidati lance i da će ovaj ključ zbilja doći u prave ruke a to su ruke zapovjednika maškarske skupine i maškarske republike i zato zapovjedniče s velikim zadovoljstvom predajem ti punu kasu.”

Poslije obraćanja meštra karnevala podignut je maškarski stijeg, a onda je uslijedilo čitanje optužnice.

Sve je ovo dio Pokladnih dana Trebižat – Čapljina 2019. koje po 55. put za redom organizira HKUD ”Seljačka sloga” Trebižat, a pod visokim pokroviteljstvom općine Čapljina – općinskog načelnika.

Pokladni dani Trebižat – Čapljina 2019. počeli su malim maškarama, a završnica slijedi u utorak, kada će se upriličiti suđenje i spaljivanje Marka Krnjevala ispred Doma kulture u Trebižatu.

Nakon toga uslijedit će ples pod maskama i izbor najboljih maski, kao i bogat zabavni program. U glazbenom dijelu večeri nastupiti će tamburaški sastav “Gazde”.

 

Back to top
Skip to content