Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

“Iznad crte – moja vizija europske Bosne i Hercegovine” – knjiga dr. Dragana Čovića

Ovom knjigom javnosti predstavljam mnoštvo izdvojenih govora, u različitim prigodama izrečenih misli i poruka, poručio je hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović prilikom predstavljanja knjige “Iznad crte – moja vizija europske Bosne i Hercegovine” koja je predstavljena u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Govoreći o knjizi, dr. Čović je istakao kako je u njoj sadržano više od 100 njegovih govora u različitim prigodama u zadnjih petnaestak godina, njegovog političkog djelovanja.

Svi govori zajedno čine pleter zajedništva i širok spektar različitih promišljanja koja se u konačnici svode na ključno pitanje: kako ovi našu prelijepu zemlju približiti svima onima koji vole ovaj raj.

Dobar dio govora koje je iznio u javnosti, nije bio pisan i adekvatno zabilježen tako da je ovo prigoda da se vidi što je sve rečeno ali i napisano te prilagođeno, kroz ovih 560 stranica teksta.

Rektor Sveučilišta u Mostaru dr. Zoran Tomić naglasio je kako se posljednjih godina vodi jedan intenzivan proces oko europeizacije BiH, ali i traženje nekakvog konsenzusa unutar države te da o svim tim pitanjima akademik Čović upravo progovara u svojoj knjizi.

Odnos prema europskim vrijednostima Bosne i Hercegovine akademik Čović promovira na svim najznačajnijim i najutjecajnijim političkim točkama u svijetu. Svoje službene nastupe pred svjetskom i europskom političkom elitom koristi da promovira, prije svega, budućnost svoje Bosne i Hercegovine, ali i vrijednosti poput ljudskih sloboda i prava, svjetskog mira, jednakosti žena, bogatstva u različitosti, borbe protiv nasilja i terorizma, promocije promjena i reformi, kao i izgradnje vlastitog identiteta i dr., naglasio je rektor Tomić.

Vidljivo je da akademik Čović ne posustaje i ne umara se svjedočiti svoju viziju Bosne i Hercegovine. Uvažavajući nesklonost većeg dijela bosanskohercegovačkih medija, akademik Čović „spušta“ se u svaki grad, svaku općinu, nastupa na svim važnijim društvenim i političkim događajima i promovira europske vrijednosti Bosne i Hercegovine. Promovira aktivan i ustavan položaj Hrvat u njoj. Te vrijednosti promovira i u Republici Hrvatskoj, koja je česta politička „postaja“ hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ali i predsjednika HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora. U kontekstu vođenih razgovora u Zagrebu akademik Čović ne krije, dapače naglašava potporu hrvatskih državnih institucija, predsjednice, premijera, predsjednika Sabora Republike Hrvatske i drugih institucija i pojedinaca, iznio je u svom obraćanju rektor Sveučilišta u Mostaru dr. Zoran Tomić.

Dodao je kako ova knjiga zapravo potvrđuje koliko je Čović bio nazočan svim važnijim događanjima unutar društva koji su se zbivali i koji se zbivaju.

“Iznad crte – moja vizija europske Bosne i Hercegovine” knjizi hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića, govorili i potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Marija Pejčinović Burić te profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu prof. dr. sc. Ugo Vlaisavljević.

 

Back to top
Skip to content