Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Blagoslovljen novoizgrađeni spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Dračevu

U Kapelici mjesnog groblja u Dračevu danas je služena Sv. Misa nakon koje je uslijedio blagoslov novoizgrađenog spomenika poginulim hrvatskim braniteljima s područja Dračeva.

Gledajući u ovaj spomenik u sjećanje nam dolaze naši dragi, kako svi stradali iz Dračeva u oba svjetska rata i poraća, tako i naši heroji Doovinskoga rata. U ovaj tvrdi kamen zlatnim slovima su upisana imena: Mile Bulum, Vidoje Bulum, Boro Smoličić, Miljenko Pažin, Ante Prnjić, Zoran Šuman, Martin Marković, Ivica Bunoza.

Na početku blagoslova župnik Župe Dračevo don Vinko Raguž se osvrnuo na sami početak izgradnje spomenika: „na sastanku s načelnikom općine Čapljina prezentirana je ideja o izgradnji spomenika. Načelnik Vidić je pozdravio ovaj projekat i uplatio nam 11 300,00 KM, kako su počeli problemi s ostalim izvorima financiranja, na novi zahtjev općina nam je uplatila još 3 000,00 KM. Ostatak u iznosu od 4 400,00 KM podmirio je Vlatko Rajič. Zahvaljujem općini i načelniku Vidiću i gospodinu Vlatku jer bez njih ovo ne bi bilo napravljeno. Ovom prilikom Vlatku se javno ispričavam što je doživio neugodnosti pomagajući svom selu. Dolazili su mi i žalili se zašto nema popisa poginulih iz drugog svjetskog rata, ja sam im rekao, a evo i sada ponavljam, kada se složi istinit popis ja ću se osobno potruditi oko te ploče. Ali ponavljam samo istinit popis jer jedino nas istina i zajedništvo mogu osloboditi“ kazao je don Raguž

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast braniteljima koji su u I. i II. Svjetskom ratu, Domovinskom ratu i Poraću svoje živote dali za našu slobodu.

Vijence i svijeće su položili: članovi obitelji poginulih branitelja te izaslanstvo općine Čapljina predvođeno načelnikom općine dr. Smiljanom Vidićem i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić u svom je govoru kazao :

„ na poseban način želim pozdraviti obitelji poginulih branitelja kao vas iz Dračeva tako i obitelji branitelja i cijele Općine. Pozdrav također i svim braniteljima koji su bili pripadnici Dračevske satnije koja je djelovala kroz drugu bojnu prve brigade HVO-a. Danas, vjerujem da svi dijelimo nekako podijeljene osjećaje, to je nekako i normalno, osjećaj tuge, sjete ali i osjećaj neke vrste zadovoljstva. Tuge za našim poginulim braniteljima, tuge jer nisu danas s nama a neke vrste zadovoljstva što smo im se barem na ovaj način malo odužili. Njihova žrtva je bila žrtva mnogih Hrvata kroz cijelu povijest , stalno nekakva borba za slobodom, za obranom svoga doma, za jednakopravnost. Na žalost u BiH to još uvijek traje, još uvijek traje naša borba za jednakopravnost. Mi smo u BiH najmalobrojniji narod i nekima je to dovoljan razlog da nam oduzmu stečena prava i da nas polako svedu na razinu nacionalne manjine. Ali vjerujte da se mi možemo obraniti, kako? , veoma jednostavno, trebamo gajiti duh zajedništva , jedinstva, odgovornosti prema sebi, prema svome narodu i svojoj Domovini. Zato ako budemo gajili zajedništvo, jedinstvo, ako budemo odgovorni prema svome Dračevu, svojoj Općini, svome narodu i Domovini sigurno ćemo ostvariti svoje ciljeve“.

Back to top
Skip to content