Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Obilježena 26. obljetnica „Lipanjske zore hrvatske Hercegovine“

Nakon služenja Svete mise za poginule hrvatske branitelje u Ševaš njivama , u Počitelju je ispred Spomen obilježja danas je upriličen središnji skup zahvale hrvatskim braniteljima kojim se obilježava 26. obljetnica od briljantne vojno-oslobodilačke akcije hrvatskih snaga u kojoj je oslobođena lijeva obala rijeke Neretve od Mostara preko Čapljine do Stoca.

Vijence su ispod Spomen obilježja u Počitelju položila i svijeće zapalila izaslanstvo braniteljskih udruga Domovinskog rata s područja općinAe Čapljina zajedno sa zakonodavnom i izvršnom vlasti općine Čapljina predvođeni načelnikom dr. Smiljanom Vidićem, te izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora.

Lipanjske zore hrvatske Hercegovina akcija je kojom je potučen hercegovački korpus vojske Republike Srpske, deblokirani Čapljina i Metković te oslobođeni Stolac i istočni dio Mostara. Samom oslobodilačkom operacijom HVO-a u Hercegovini stvoreni su preduvjeti za daljnja djelovanja hrvatske vojske do konačnog deblokiranja Dubrovnika i dubrovačkog primorja i u konačnici oslobađanja ukupnog teritorija juga RH koji je bio pod okupacijom više od godinu dana.

Načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić u svome govoru osvrnuo se na događaje iz lipnja 1992.god. s naglaskom na jedinstvo iz tog vremena koje nam je neophodno i u vremenu kojeg živimo.

”Svako obilježavanje značajnog datuma iz hrvatske povijesti ima veliki značaj, prije svega jer se prije 26 godina oslobodio značajan dio hrvatskog teritorija, to je bila prva uspješna akcija oslobađanja Hrvatskog vijeća obrane. Od Neretve pa sve do Stoca vratili smo se u naše kuće, na naše njive, na naša ognjišta, gdje smo stoljećima živjeli i gdje dan danas živimo. Za to moramo zahvaliti našim braniteljima koji su sudjelovali u akciji ‘Lipanjske zore’ i što su nam omogućili da danas slobodno koračamo svojom domovinom“ istaknuo je načelnik.

U nastavku poslušajte audio prilog, govor načelnika Vidića.

Back to top
Skip to content