Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

U Čapljini svečano uručena priznanja „Šampionima zaštite prirode“

U povodu obilježavanja Dana planete Zemlje danas je u Čapljini održana svečanost u povodu dodijele nagrade „ŠAMPIONI ZAŠTITE PRIRODE, BIH GREEN AWARDS“ 2018. Domaćin svečanosti bila je općina Čapljina prošlogodišnji dobitnik ovog prestižnog priznanja.

Kampanju “ŠAMPIONI ZAŠTITE PRIRODE, BIH GREEN AWARDS“ 2018. po drugi put u BiH provode Centar za razvoj i podršku iz Tuzle (CRP) uz podršku Veleposlanstva Republike Češke, UNDP, GIZ, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske.

Priznanja su dodijeljena pobjednicima u kategorijama: grad/općina, poslovni subjekti, organizacije/nvo/fondacije, škole/obdaništa, građanka i građanin (pojedinci, građani i građanke do 30 i preko 30 godina starosti) i neformalne grupe građana – građanske inicijative.

1. U kategoriji Grad/općina pobijedio je GRAD MOSTAR;
2. U kategoriji poslovni subjekt pobijedio je EKO ŽIVOT d.o.o. iz Tuzle;
3. U kategoriji Organizacije/NVO/Fondacije pobijedila je organizacija „UNSKI SMARAGDI“ Bihać;
4. U kategoriji škola pobijedila je JU OŠ „Sveti Sava“ iz Doboja;
5. U kategoriji obdaništa pobijedila je JU „Djeca Sarajeva“,vrtić „Višnjik“;
6. Pojedinci: a) U kategoriji pojedinaca do 30 godina starosti pobijedio je Amar Kavgić iz Tuzle;
b) U kategoriji preko 30 godina starosti pobijedio je Samir Lemeš iz Zenice;
7. U kategoriji neformalne grupe građana – građanske inicijative, pobijedili su mještani sela Kruščica iz Viteza.

Na samom početku svečanosti nazočnima se obratio načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić čestitajući svim dobitnicima na prestižnom priznanju kojeg je Čapljina nositelj već u prvom ciklusu kampanje.

Također svi nazočni su imali priliku pogledati kratki film o Čapljini u kojem je prikazan samo djelić ljepote Cvijeta Hercegovine.

Pobjednicima je uručena plaketa „Zlatna Tisa“, a plaketu je uručio Veleposlanik Republike Češke u Bosni i Hercegovini NJ.E. Jakub Skalník istaknuvši značaj čuvanja okoliša u BiH, te čestitao svim nagrađenim koji na najbolji mogući način promoviraju svoje vrijednosti zaštite okoliša.

„Ovo priznanje koje ste danas dobili pokazuje da imate jedan kvalitetan odnos prema sredini u kojoj živite, prema okolišu i prema prirodnim i kulturnim ljepotama kojima raspolažete“ kazao je Skalník.

Back to top
Skip to content