Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Otvoren 21. Međunarodni sajam gospodarstva – Mostar 2018.

Međunarodni sajam gospodarstva Mostar – 2018., jedna od najznačajnijih gospodarskih manifestacija u regiji, otvoren je jučer u Slobodnoj zoni Hercegovina u Mostaru, a ove godine okuplja 800 izlagača iz 30 zemalja.

Ovogodišnja zemlja partner je Srbija, čiji je predsjednik Aleksandar Vučić otvorio ovogodišnju petodnevnu gospodarsku manifestaciju.
”Jedini način je da se čovječanstvo iskupi jeste suradnja. I nama je u regiji potrebno iskupljenje za sve greške, gluposti i krvave sukobe”, rekao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u govoru kojim je otvorio ovogodišnji 21. gospodarski sajam u Mostaru.
”Moramo naći zajednički interes i shvatiti da će nam biti onoliko dobro koliko je dobrom našem susjedu. Ovakvi sajmovi potrebni su nam, jer se na njima obnavlja gradivo o važnosti suradnje i razmjene. Podijeljeni na sitne države i još sitnija tržišta, nemamo se čemu nadati u odnosima sa svijetom”, dodao je.

Svečanosti otvaranja nazočili su i brojni državnici iz regije i svijeta pored akademika Čovića, ovoj svečanosti su nazočili i brojni lideri iz regije; predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, premijer Bugarske Boyko Borisov.
“Uvjeren sam da je ovo što danas organiziramo u Mostaru plod zajedničkog rada svih koji su dali doprinos za najuspješniji sajam ikad. Hvala svima koji sjede ovdje, prijateljima iz svijeta gospodarstva i svima koji su prepoznali potrebu da budemo danas zajedno ovdje u Mostaru”, rekao je Čović te dodao kako je prije 21 godinu Mostarski sajam bio jedna mala lokalna manifestacija koja je dvije godine nakon rata trebala dati zamah poduzetnicima.

Dalfina Bošnjak ranije je istaknula kako je Srbiji ovo drugi put da je zemlja partner Međunarodnog sajma gospodarstva, te da se iz Srbije na Sajmu predstavlja 60 tvrtki na više od 900 metara četvornih. Zemlja partner se, pored svog ekonomskog predstavljanja, po prvi put predstavlja i kroz kulturni i zabavni program. ”BiH i Srbija jedna su drugoj važan vanjskotrgovinski partner. Nadam se kako će nakon mostarskog sajma vanjskotrgovinska suradnja između Srbije i BiH biti još bolja i uspješnija ”, kazala je Bošnjak.

Uz mnogobrojne uzvanike i posjetitelje sajma bilo je i izaslanstvo općine Čapljina predvođeno načelnikom dr. Smiljanom Vidićem.
Obišli su brojne gospodarstvenike a posebno su se zadržali kod naših domaćih čapljinskih štandova.

Back to top
Skip to content