Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

U Čapljini odana počast herojima Vukovara

Kao  i dosadašnjih godina u Čapljini je i ove godine organizirana  kolona sjećanja i odana počast svim herojima Vukovara i Domovinskog rata.

Povodom obilježavanja 32. obljetnice dana pada Vukovara i sjećanja na žrtve Vukovara, Čapljinke i Čapljinci, od najmlađih do najstarijih, zapalili su svijeće u središtu grada na nekoliko lokacija te na taj način odali su počast gradu heroju.

Djeca iz Dječjeg vrtića Čapljina, učenici Osnovne škole „Vladimira Pavlovića“, Osnovne škole „Lipanjske zore“ i Srednje škole Čapljina zajedno s učiteljima, nastavnicima, profesorima i građanima, na Trgu kralja Tomislava  formirali su kolonu sjećanja koja je prošla ulicama Braće Radić i Ante Starčević zaustavljajući se na kružnim tokovima, gdje su učenici zapalili svijeće.

 

Nakon toga, kolona sjećanja nastavila se ulicom Mate Bobana sve do Trga hrvatske slobode, gdje su okupljeni ispred križa i spomen sjećanja odali počast svim poginulim hrvatskim žrtvama II. svjetskog rata, Domovinskog rata i poraća te su zapalili svijeće za sve poginule branitelje  Vukovara.

Upriličen je i prigodan program kojeg su pripremili učenici u kojemu su recitirali pjesme i priče o gradu Vukovaru.

U tjednu obilježavanja pada, grada heroja Vukovara kao i stradanja Škabrnje, u svim našim školama i u Dječjem vrtiću Čapljina, odgojitelji i učitelji su na primjeran, edukativan i zanimljiv način pričali djeci o toj bolnoj prošlosti. Ne radi življenja u prošlosti, nego radi znanja o tome što se dogodilo, poštovanja prema tome vremenu i ljudima koji su omogućili da mi budemo sada tu gdje jesmo, radi shvaćanja sadašnjosti i građenja bolje i svjetlije budućnosti.učenici viših razreda su kroz sat povijesti sa svojim nastavnicima upoznati sa stradanjem i padu grada Vukovara, opsadom koja je trajala 87 dana i u kojoj je grad sravnjen sa zemljom. Također su, kroz likovne i literarne radove, učenici iskazali svoje viđenje na taj događaj i s puno motivacije i suosjećanja prezentirali to kroz svoje uratke.

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata, i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i ove godine je Kolonom sjećanja i prigodnim programom na Trgu hrvatske slobode obilježen u Čapljini s porukom: Učenici ne žive u prošlosti nego je uče cijeniti i poštivati, za bolje, mirnije i sretnije sutra svih nas.

Sjećamo se eda ne zaboravimo, jer onaj tko  zaboravi što je bilo, osuđen je da mu se isto ponovi… (S. Glavašević)

Back to top
Skip to content