Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Na Gradini obilježena 30. obljetnica stradanja 24 hrvatska branitelja

U obrani hrvatske opstojnosti i slobode na lokalitetu Gradina, između čapljinske, stolačke i mostarske općine, na današnji datum, 13. srpnja, prije točno 30 godina, život su izgubila 24 hrvatska branitelja iz općina i gradova sa juga Hercegovine.

Po mnogim pokazateljima bio je to najkrvaviji dan na ovom dijelu bojišta.

U spomen na sve poginule branitelje i trajnu zahvalu za njihovu veliku žrtvu – polaganje života za hrvatsku slobodu, na Gradini je još ranije podignut veliki križ ispred kojega se svake godine na ovu godišnjicu okupljaju njihove obitelji, preživjeli suborci, civilna i vojna izaslanstva, te mnoštvo žitelja, gdje se održava sveta misa i polaganje vijenaca.

Imena poginulih na Gradini vrijedi spomenuti:

Goran Rebac, Vedran Đoković, Lenko Bule, Josip Bule, Zlatko Ivanković, Gojko Galić, Nikola Krmek, Krešo Bubalo, Dragan Miličević, Radoja Vidaković, Slavko Previšić, Ilija Krešić, Zoran Šuman, Franjo Bošković, Ivan Šimović, Vinko Babić, Zdravko Jelić, Ivan Čović, Miroslav Mandarić, Kruno Zlomislić, Slavko Kulaš, Božo Anić, Zdravko Sopta i Branko Grgić.

Nakon služene svete mise vijence ispred križa na Gradini položili su predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti grada Čapljine s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata predvođeni gradonačelnikom dr. Smiljanom Vidićem, izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora te OS BiH.

“Kao sudionik rata mogu reći da je na ovaj dan bilo posebno traumatično, u ranim jutarnjim satima na današnji dan krenuo je napad Armije BiH sa različitih strana tako da su naše postrojbe u jednom trenutku bile odsječene jedne od drugih.

Zahvaljujući žrtvi ovih 24 koje se na poseban način danas spominjemo, i svih onih koji su i dan danas živi, uspjela se obraniti Dubravska visoravan, a baš na ovom mjestu su vođene najžešće borbe.”, kazao je gradonačelnik Čapljine dr. Smiljan Vidić.

Back to top
Skip to content