Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Ključeve stanova dobilo 30 obitelji raseljenih i socijalno ugroženih

Ukupno 30 obitelji raseljenih osoba i povratnika u gradu Čapljina trajno rješavaju svoje stambeno pitanje useljavanjem u novi višestambeni objekt izgrađen kroz Državni projekat stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa (DPSZ/RSP) u Bosni i Hercegovini.

Svečana dodjela ključeva stanarima koji useljavaju u svoje stanove upriličena je danas u naseljenom mjestu Modrič, gdje su sagrađene spomenute zgrade.

Zahvaljujući Regionalnom stambenom programu čija vrijednost u Bosni i Hercegovini iznosi 75 milijuna eura bit će osigurano stambeno zbrinjavanje za 3.100 obitelji, sveukupno oko 10.000 najugroženijih izbjeglica, raseljenih osoba i povratnika.

Za financiranje stambenih projekata i podršku u provođenju programa, donatori RSP-a su izdvojili 287 milijuna eura, od čega se 64,5 milijuna eura odnosi na projekte u BiH.

Europska unija je najveći donator sa sudjelovanjem od 234 milijuna eura, nakon čega slijede Sjedinjene Američke Države, Njemačka, Norveška, Švicarska, Italija, Danska, Turska kao i nekoliko ostalih zemalja.

Snažnu podršku programu daju Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi (OSCE) i Razvojna banka Vijeća Europe (CEB) koja upravlja donatorskim fondom i pruža podršku partnerskim zemljama u provođenju programa i praćenju njegovog napretka, kao i u osiguravanju vidljivosti programa.

Vrijednost projekta Regionalnog stambenog programa u Čapljini iznosila je 2,7 milijuna konvertibilnih maraka koji je financiran od pomenutih donatora i grada Čapljine.

U svome obraćanju gradonačelnik Vidić je istaknuo kako je ovo jedan regionalan stambeni program u kojem se zbrinjavaju raseljena lica u kojem smo danas smjestili 30 obitelji, a to je najbitnije da oni sad imaju svoj dom. Zahvalio je delegaciji Europske Unije u Bosni i Hercegovini koja je najveći donator, kao i ostalim donatorima, jer bez njih ovo ne bi bilo moguće. Grad Čapljina u ovaj projekt je uložila 323 000 KM.

Uz gradonačelnika Vidića današnji govornici na ovoj svečanosti bili su: Anita Hodžić – savjetnica ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Gianluca Vannini – šef Odjela za društveni razvoj, prekograničnu suradnju i civilno društvo u Delegaciji Europske unije u BiH, u ime Jedinice za implementaciju projekta na području Federacije Bosne i Hercegovine, obratio se Nerin Dizdar, ministar Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica u Vladi Federacije BiH, te Ioannis Piliouris, šef Terenskog ureda u Mostaru pri Misiji OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Primarni cilj Regionalnog stambenog programa je da osigura trajna i održiva stambena rješenja za korisničke obitelji. U ime korisnika Regionalnog stambenog programa, odnosno novih stanara objekata obratio se i zahvalio svim donatorima Goran Anić.

 

Back to top
Skip to content