Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Konferencija „4ADA“ u Čapljini: Zajedno, uz razmjenu iskustava, mogućnosti i znanja možemo riješiti problem otpada

Otpad je globalni problem današnjice, ali i gorući problem Bosne i Hercegovine. Posebnu opasnost predstavlja neadekvatno odložen otpad na kršu Hercegovine. Na žalost s ovim problemom suočen je i naš grad koji uz mnoštvo divljih deponija ima i legalnu ali neadekvatnu deponiju ADU u samom centru grada – ove probleme, gradonačelnik grada Čapljine iznio je proteklog tjedna na koordinacijskom sastanku načelnika i gradonačelnika.

Lokalna vlast poduzima značajne mjere u rješavanju ovog gorućeg problema, na tom tragu, Udruga ”Life” s partnerima Gradom Čapljinom, Vladom HNŽ i Cleantech HUB-om znanja SUM-a organizirat će u Čapljini međunarodnu konferenciju.

Radi se o prvoj  znanstveno – stručnoj konferenciji o „Dobrom upravljanju i pametnom gospodarenju otpadom“ pod nazivom „ZA ADU“ ili „4ADA“.

Konferencija će biti održana 27. svibnja 2022. godine u hotelu „President“, a na mnoga pitanja o načinu djelovanja otpada na okoliš i na stanovništvo, te načinu odlaganja i trajnog rješavanja otpada pokušat će odgovoriti vodeći stručnjaci zaštite okoliša, proizvođači opreme za različite oblike oporabe otpada, predstavnici akademske zajednice koji su izravno sudjelovali u oblikovanju efikasnih centara za upravljanje otpadom, te toksikolozi i liječnici  ali i predstavnici državne i lokalne vlasti.

Konferencija će se, uz uvodne prezentacije, održati kroz tri panela:

  1. „Zdravlje i okoliš“
  2. „Tehnološka rješenja“
  3. „Financijska rješenja“

Bez kvalitetnoga strateškog i zakonskog okvira te sustavnog podizanja svijesti o potrebi odvajanja i recikliranja otpada još dugo nećemo doći do kvalitetnih rješenja zbrinjavanja otpada. Zbog toga ćemo na našoj konferenciji  ponuditi rješenja, tehnologije i stručna mišljenja. Zajedno, uz razmjenu iskustava, mogućnosti i znanja, sigurno možemo doći do rješenja! – poručili su organizatori.

 

 

Back to top
Skip to content