Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Potpisan ugovor – kreću radovi na izgradnji obrambenog nasipa Gabela Polje

Svečano potpisivanja Ugovora za izvođenje radova i za usluge stručnog nadzora na izgradnji obrambenog nasipa Gabela Polje upriličeno je danas u salonu Gradske uprave Čapljina.

Potpisivanju su nazočili gradonačelnik grada Čapljine dr. Smiljan Vidić  kao investitor, te izvođač radova ROADING d.o.o. Gračanica i nadzora Bumat d.o.o. Trebižat.

Ovaj prekogranični projekt obrane od poplava grada Metkovića i Čapljine obuhvaća izgradnju obrambenog nasipa, ustave Glibuša, ustave Strimen, crpne stanice Glibuša, preljevne građevine s uređajem za kontrolirano upuštanje voda u branjeno područje i ostalih hidrotehničkih objekata koje štite branjeno područje od poplava.

Jedinstveni Obrambeni zaštitni sustav čine dva podsustava. Prvi podsustav obuhvaća naselje Jerkovac i Glibušu na području grada Metkovića u Republici Hrvatskoj i taj dio projekta je završen, a drugi dio podsustava obuhvaća naselje Gabela Polje na području grada Čapljine.

Cilj projekta je stavljanje u funkciju oba podsustava kao jedan učinkovit sustav obrane od poplava jer jedino tako će projekt biti funkcionalan.

Ukupna vrijednost projekta koji obuhvaća izvođenje radova i nadzor iznosi 4.621.699,29 KM, a rok za izvođenje usluga je 3 godine.

Gradonačelnik Vidić istaknuo je kako će ovaj projekt mještanima Gabela Polja i desne obale rijeke Neretve na području Metkovića osigurati “miran san” za vrijeme velikih kiša i poplava.

„Ovaj nasip zaštitit će cijelu desnu obalu Neretve i mještani će moći mirno spavati. Jedan dio nasipa na području Metkovića već je završen, a današnjim potpisivanjem Ugovora za izvođenje radova kreće se u završetak drugog dijela nasipa, nakon čijeg će završetka projekt biti potpuno u funkciji“, kazao je gradonačelnik Vidić.

„Osim raspisivanja natječaja, naše obaveze bile su i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na području Gabela Polja i ključni korak, koji je bio neobično važan, je da smo ingerencije Vijeća ministara, odnosno države Bosne i Hercegovine spustili na našu lokalnu razinu i samim tim ubrzali ovaj proces jer ovdje se radi o međudržavnom projektu“ – dodao je gradonačelnik.

Back to top
Skip to content