Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Održan komemorativni skup u spomen na brigadira Božana Šimovića i stradale hrvatske branitelje

Povodom obilježavanja 29. obljetnice pogibije brigadira Božana Šimovića, legendarnog zapovjednika HVO-a, koji je 1992. godine poginuo na području Rotimlje, i u znak zahvalnosti svim hrvatskim vitezovima danas je u Zvirovićima služena Sveta Misa i komemorativni skup “U SPOMEN NA HRVATSKE VITEZOVE”.

Nakon svih ovih godina, ne možemo se ne upitati kako danas promatrati i vrednovati žrtvu svih hrvatskih branitelja, te zahvaliti za svu njihovu predanost i ljubav.

Svaka žrtva vrijedna je vječnog poštovanja i divljenja. Na nama je odgovornost da budući naraštaji ovakve manifestacije ne otrgnu od zaborava, jer su upravo one na slavu svima u kojima i danas kuca srce hrvatskih ratnika, a kao podsjetnik onima koji ne znaju ili su zaboravili – tko su bili hrvatski branitelji.

S ovim mislima i porukama, prije početka Svete Mise na spomen Križu uslijedilo je polaganje cvijeća i svijeća. Cvijeće i svijeće položili su: izaslanstvo HNS-a, grada Čapljine predvođeno gradonačelnikom dr. Smiljanom Vidićem i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Udruga P.P.N. “Ludvig Pavlović”, MZ Zvirovići i MZ Prćavci, djeca i učitelji OŠ Vladimira Pavlovića – područne škole Zvirovići i Prćavci, strane nevladine organizacije sa sjedištem u Zvirovićima “Regina della Pace” i “Nuovi Orizzonti”, Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH.

U sklopu komemorativnog skupa položeno je i cvijeće na grob Božana Šimovića u mjesnom groblju sv. Ivana u Zvirovićima.

Na današnji dan nakon 29 godina pogibije karizmatičnog vođe i brigadira Božana Šimovića, prisjećamo se s posebnim poštovanjem i 9 hrvatskih vitezova poginulih u Domovinskom ratu, iz župe, kao i 77 žrtava II. Svjetskog rata i poraća MZ Zvirovići i Prćavci.

Nakon polaganja vijenaca služena je Sveta Misa u crkvi sv. Ane, za sve branitelje koji su svoj život za domovinu dali u Drugom svjetskom ratu i poraću te Domovinskom ratu.

“Naši branitelji su položili svoje živote za slobodu našeg jezika, kulture, za slobodu naše vjere, za ovaj komadić zemlje na kojem živimo. Cijelu tu povijest trebale su velike žrtve.

Mi smo kroz Domovinski rat dali puno. Ne samo kroz Domovinski rat nego i kroz sve ranije ratove ali za razliku od naših sunarodnjaka u Republici Hrvatskoj koji su dobili svoju državu, koji su dobili svoju slobodu, mi smo još uvijek u situaciji da se moramo boriti za punu slobodu hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. To radimo i ovih dana, radimo stalno poglavito kroz naš naum za izmjene izbornog zakona i ustava kroz što želimo ostvariti punu ravnopravnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Ono što nam je svima neobično znati a vjerujem da većina to zna, jeste da sigurno nećemo uspjeti ako ne budemo baštinili zajedništvo. I upravo je to faktor bez kojeg nećemo moći i upravo je to što nam je danas najvažnije i vjerujem da ogromna većina nas baštini to zajedništvo kroz HNS i kroz sve one ljude koji danas ne moraju davati žrtvu života ali svakako moraju biti pametni, moraju biti odgovorni i strpljivi. Na taj način, kroz to naše zajedništvo, ja sam uvjeren da ćemo ostvariti punu jednakopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini,d a ćemo ostvariti slobodu u punom smislu te riječi i to će biti najbolji način da se zahvalimo kako žrtvama Domovinskog tako i svim ostalim žrtvama svih ostalih ratova, žrtvama koje su dane za ono što svaki narod ima pravo a to je sloboda.”, istaknuo je gradonačelnik Grada Čapljine dr. Smiljan Vidić u svom obraćanju.

Back to top
Skip to content