Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Predstavljena knjiga “Poduzetnici vs. inspektori” autora Zlatka Glavinića

U Hotelu “President” u Čapljini večeras je predstavljena knjiga naslova “Poduzetnici vs. inspektori” autora Zlatka Glavinića.

U predivnom ambijentu hotela “President” osim autora mišljenje o ovom djelu iznijeli su prof. dr. sc. Miro Džakula ravnatelj UINO BiH i doc. dr. Marko Šantić predsjednik Gospodarske komore FBiH kao recenzenti, dr. sc. Dragan Gabrić ispred Sveučilišta u Mostaru, Zlatan Vujanović Ministar Federalnog ministarstva trgovine, Zoran Krtalić predsjednik Županijskog suda u Mostaru te dr. Smiljan Vidić, gradonačelnik grada Čapljine.

U knjizi je uvriježeno i dominantno stajalište da su poduzetnici bez obzira na vrstu djelatnosti i obim poslovanja suprotstavljeni inspektorima.

Neuređen zakonodavni okvir, zastarjeli propisi koji se primjenjuju, mnoštvo različitih propisa za različite poslovne aktivnosti, znatno otežavaju poslovanje u BiH. U takvoj šumi različitih propisa uz često nerazumijevanje zakonodavnog okvira od strane poduzetnika daju ponekada nerazumijevanje inspekta posebnosti poslovnih procesa u različitim djelatnostima poduzetnika znatno mogu otežati kako poslovanje tako i inspekcijski nadzor. To se u konačnici izražava na nezainteresiranost poduzetnika daljnja ulaganja i stvaranja negativne poslovne klime.

Uređeni zakonodavni okvir, jasno propisana prava i obveze, propisana i modificirana postupanja inspekcijskih organa kao i propisima uređen odnos poduzetnika i inspektora znatno će olakšati poslovanje. Time poticati poduzetnike na daljnja ulaganja koja s jasno definiranom gospodarskom politikom države mogu znatno utjecati na gospodarski rast.

Knjiga autora Zlatka Glavinića nije samo sveobuhvatno djelo koje se može čitati ili koristiti u svakodnevnim postupanjima već je i knjiga koja bi onima koji su odgovorni za zakonodavni poslovni okvir u BiH trebala poslužiti kao temeljno djelo za unaprjeđenje kako poslovnog tako i inspekcijskog nadzora.

Ova knjiga s jasnim naslovom treba biti nezaobilazna literatura zakonodavnih institucija zakonodavne zajednice, poduzetnika, inspektora, investitora i svih drugih zainteresiranih za poboljšanje zakonodavnog i poslovnog okvira u BiH.

“Dame i gospodo, zadovoljstvo mi je pozdraviti vas u Čapljini.

Na poseban način sam večeras uzbuđen, kroz svoj posao sam imao priliku nazočiti ovakvim i sličnim promocijama, ali posebno sam uzbuđen jer se radi o mome sumještaninu kojeg poznajem od djetinjstva. Ova knjiga je zapravo pravi udžbenik iz kojeg se uči, iz kojeg uče i poduzetnici i inspektori. A to je upravo Zlatko, on kroz svoj rad daje sugestije, primjedbe i tako gradi sustav, sustav koji svi mi trebamo graditi za bolji život u BiH.

Zato Zlatko hvala na ovoj knjizi i na svemu do sada učinjenom, želim ti prije svega puno zdravlja a onda i uspjeha u daljnjem radu.” – kazao je u svom obraćanju gradonačelnik grada Čapljine dr. Smiljan Vidić.

Moderatorica programa bila je Misijana Brkić Milinković a u glazbenom dijelu programa nastupili su Gabrijela Glavinić i Luka Dragičević.

Back to top
Skip to content