Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Predstavljanje dobrih praksi Gradske uprave Čapljina kroz digitalizaciju procesa

U salonu Gradske uprave danas je održan radni sastanak predstavnika Čapljine s članovima radnog tima programa razmjene državnih službenika u BiH.

Program je posvećen unapređenju javne uprave u Bosni i Hercegovini kroz izgradnju profesionalne državne službe na temelju stručnosti i sposobnosti, kojeg financira Evropska unija, a implementira ga British Council u BiH.

Naime, šest državnih službenika iz različitih institucija BiH (Brčko distrikt, Vlada ZE-DO, Fond za zaštitu okoliša F BiH, Komisija za hartije od vrijednosti RS , Vlada UN-San i Vlada HNŽ) danas su boravili u Čapljini i imali priliku upoznati se sa funkcioniranjem lokalne uprave.
Tema sastanka bila je razvoj institucionalnih kapaciteta u javnoj upravi kroz digitalizaciju procesa, informatizaciju postupaka i protokola, te jedinstveno upravljanje podacima i informacijama.

Na samom početku sastanka, u ime gradonačelnika grada Čapljine dr. Smiljana Vidića sve je srdačno pozdravio savjetnik gradonačelnika Željko Soko, istaknuvši kako je digitalizacija uzela maha u posljednjem desetljeću a neizmjerno važan i neizostavan alat je u ovom vremenu pandemije kada smo veći dio posla i sastanaka bili primorani uskladiti s digitalnim sustavom.

Sukladno s temom na sastanku je predstavljen projekt privlačenje investicija i unapređenja poslovnog okruženja na lokalnoj razini – LIFE.
Projektom je uspostavljen model za provedbu dijaloga s poslovnom zajednicom (Mehanizam koordinacije), u okviru kojeg se razmatraju i rješavaju inicijative gospodarstvenika i investitora. Dijalog s gospodarskom zajednicom od krucijalnog je značaja za identifikaciju prepreka čije je rješavanje temeljni preduvjet za intenziviranje gospodarskih aktivnosti. Rezultat ovih aktivnosti je uspostava sustava evidencije investitora, te izrada Investicionog profila Čapljine koji je objedinio sve informacije potrebne investitorima, uključujući skice konkretnih lokacija, njihove potencijale i konkurentske prednosti, te kakvu sve potporu lokalne zajednice investitor može očekivati u procesu realizacije investicije.

Projekt LIFE usmjeren je i na segment daljeg unaprjeđenja rada službi Gradske uprave kroz Elektronski registar koji omogućuje preuzimanje odgovarajućih obrazaca i zahtjeva, što također gospodarskim subjektima i građanima olakšava pristup uslugama grada, te značajno unapređuje transparentnost rada Gradske uprave.

 

 

Back to top
Skip to content