Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Gabela Polje dobiva obrambeni nasip – potpisan sporazum vrijedan 6,5 milijuna KM

U salonu Gradske uprave Čapljina, dana je upriličeno svečano potpisivanje Sporazum o financiranju projekta izgradnje Obrambenog nasipa na području Gabela Polja u sklopu prekograničnog projekta obrane od poplava grada Metkovića.

Ugovor za projekt izgradnje Obrambenog nasipa na području Gabela Polja u sklopu prekograničnog projekta obrane od poplava grada Metkovića su potpisali gradonačelnik grada Čapljine dr. Smiljan Vidić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Projekt obuhvaća izgradnju obrambenog nasipa, ustave Glibuša, ustave Strimen, crpne stanice Glibuša, preljevne građevine s uređajem za kontrolirano upuštanje voda u branjeno područje i ostalih hidrotehničkih objekata koje štite branjeno područje od poplava.

Jedinstveni Obrambeni zaštitni sustav čine dva podsustava. Prvi podsustav obuhvaća naselje Jerkovac i Glibušu na području grada Metkovića u Republici Hrvatskoj, a drugi dio podsustava obuhvaća naselje Gabela Polje na području grada Čapljine. Cilj projekta je stavljanje u funkciju oba podsustava kao jedan učinkovit sustav obrane od poplava. To je opći cilj projekta, a ovaj sporazum je samo rezultat dobrih međudržavnih odnosa između BiH i RH.

Ukupna procijenjena vrijednost za realizaciju projekta iznosi 6.484.000,00 KM.

Svečanom potpisivanju sporazuma su nazočili i dr. sc. Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja; dr. sc. Mario Šiljeg, državni tajnik, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja; gđa. Irina Putica, Hrvatske vode te prof. dr. sc. Dragan Čović, predsjednik HNS.

U video prilogu poslušajte sto je nakon sastanka o važnosti projekta kazano za medije.

 

 

Back to top
Skip to content