Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Grad Čapljina i USAID podržavaju žensko poduzetništvo

Dr. Smiljan Vidić gradonačelnik Čapljine danas je zajedno s Zerinom Selimović predstavnicom USAID-a /PPMG u Čapljini potpisao ugovore o dodjeli sredstava za pokretanje i razvoj poslovanja s korisnicama Marija Matić-Limov, Maja Pažin, Iva Borovac i Suzana Vegar u okviru Fonda za razvoj poduzetništva žena u Čapljini, koji se provodi u suradnji s USAID-ovim Programom podrške marginaliziranim grupama.

USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama u suradnji s Gradom Čapljina osigurao je za ove 4 korisnice ukupno 40.000 KM za pružanje podrške u pokretanju i razvoju biznisa žena iz marginaliziranih grupa.

Pored financijske podrške, koja je u jednakom omjeru osigurana iz proračuna Grada Čapljine i sredstvima programa USAID/PPMG korisnicama će biti pružena stručna i mentorska podrška tijekom prve godine poslovanja i razvoja poslovanja.

Korisnice Fonda su nakon tri ciklusa obuke spremne svoje poslovne ideje prenijeti u svijet tržišnog poslovanja.

Korisnice će svoje poslovanje pokrenuti u oblasti uslužnih djelatnosti, te će zajedno s Službom za lokalni ekonomski razvoj i europske integracije Grada Čapljine i USAID-ovim savjetnicima u narednih godinu dana aktivno raditi na ostvarenju i materijalizaciji svojih poslovnih planova te ih uspostaviti na stabilnim osnovama za budućnost.

„Grad Čapljina se već u veljači 2020. spremno uključio u Program podrške marginaliziranim grupama žena u razvoju biznisa, kako bi uz ranije poduzete akcije za olakšanje i priljev investicija, u sklopu kojeg je uspostavljen Mehanizam koordinacije s lokalnim poduzetnicima i poduzetnicama osnažili i partnerski podržali poslovne ideje žena s kvalitetnim poslovnim planom za njihovo samoupošljavanje“ kazao je dr. Similjan Vidić gradonačelnik Čapljine. Također je kazao kako Čapljina želi dodatno strateški djelovati s iskusnim i pouzdanim partnerima kako bi zajednički nastavili raditi i poboljšavati našu lokalnu zajednicu i društvo u cijelosti, poglavito danas u svjetlu negativnih gospodarskih efekata izazvanih Covidom 19, gdje je očuvanje te stvaranje svakog novog radnog mjesta od iznimne je važnosti.

Grad Čapljina kroz ovaj program želi i dalje jačati ulogu žene u društvu i podržati ih u pokretanju poslovanja, samoupošaljavanja i otvaranja novih mogućnosti kroz proširenje poslovanja kako bi u današnjem vremenu osigurali otvaranje novih radnih mjesta te osigurali egzistenciju za sebe i za svoju obitelj. Na ovaj način, zajedničkim snagama s USAID-om, podržavamo razvoj ženskog poduzetništva.

Fond za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena je osnovan početkom 2017. godine i do sada podržao je više od 150 biznisa. Rezultati djelovanja Fonda vidljivi su kroz održive biznise koji i dalje rastu, značajno povećanje kućnog budžeta i otvaranje novih radnih mjesta. Kreiranjem Fonda između USAID/PPMG i partnera nastoje se stvoriti prilike za održivi razvoj poduzetništva marginaliziranih grupa žena.

Back to top