Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Održan sastanak Mehanizma koordinacije

Danas je u zgradi gradske uprave Čapljina održan redoviti sastanak Mehanizma koordinacije sukladno usvojenom Planu rada za 2019. godinu. Mehanizam koordinacije je zadužen za razvojni proces unaprjeđenja poslovnog okruženja Čapljina, a uspostavljen je u travnju 2018. godine, inicijativom gradonačelnika Čapljine dr. Smiljana Vidića, u sklopu projekta LIFE, u svrhu institucionalne podrške javno-privatnom dijalogu. Na današnjem sastanku dat je osvrt vezan za poslovanje čapljinskih poduzeća na osnovu raspoloživih analitičkih podataka bonitetne kuće Bisnode po kome je vidljiv porast broja novih poslovnih subjekata, porast poslovnih prihoda, neto dobiti kao i porast broja uposlenih i smanjenje kreditnih zaduženja.

Na sastanku Mehanizma koordinacije sudjelovale su gđa Helena Jelena Lončar menadžer Asocijacije poduzetnika Hercegovine i gđa Anita Kožul, savjetnica za zapošljavanje mladih koja vodi projekt Your Job, u ime Caritasa uz financijsku pomoć Austrijske razvojne agencije (ADA). Uz pomoć programa You Job biti će financirana praktična nastava CNC obuke za učenike Srednje škole Čapljina, druge i četvrte razrede računalni tehničar u strojarstvu. Radi se o realizaciji jačanja mjera dualnog obrazovanja čiji su sustavi već uspostavljeni kroz dogovorene prakse Srednje škole Čapljina sa HEČ-om, pojedinim privatnim kompanijama te kroz ILO projekt uspostave Centra za obuku i prekvalifikaciju koji Srednja škola Čapljina koristi za ugostiteljski smjer. Naša namjera je pomoći mladima ljudima u dodatnom stvaranju radnog iskustva kroz proširenje mogućnosti obavljanja prakse te pronalaska posla.

Gradonačelnik Čapljine dr. Smiljan Vidić je upoznao Mehanizam koordinacije sa skorom predblagdanskom akcijom koja će stupiti u realizaciju po javnoj obavijesti, a usmjerena je na donaciju obiteljima s četvero i više djece na području Grada i pripadajućih mjesnih zajednica (jedinice lokalne samouprave Čapljina). Gradonačelnik dr. Vidić je kazao kako je predblagdansko darivanje i empatija sastavni dio naše kulture, te kako će u narednoj 2020. godini akcije biti posebno fokusirane na djecu, unaprjeđenje znanja i poticanje izvrsnosti.
Ovo je nastavak aktivnosti koje su u ovoj 2019. godini bile usmjerene na poboljšanje ne samo poslovne klime, smanjenje administrativnih procedura i njihovo pojeftinjenje, angažmana na umrežavanju poduzetnica i poduzetnika, promociji čapljinske materijalne i nematerijalne baštine, unaprjeđenja infrastrukture, a sve u cilju okupljanja djece, omladine i odraslih sa svrhom unaprjeđenja kvalitete života. Poduzetnici su podržali predblagdansku aktivnost Grada Čapljine, s namjerom pojedinačnog uključenja u realizaciji .

Mehanizam koordinacije uspostavljen je s namjerom unaprjeđenja okvira za upravljanje lokalnim gospodarskim razvojem i davanju zajedničkog doprinosa procesu razvoja poslovnog okruženja u Čapljini.

Back to top
Skip to content