Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Polaganjem kamena temeljca obilježen početak radova autoputa Počitelj – Zvirovići

Početak radova na dionici Počitelj – Zvirovići LOT 1 svečano je obilježen danas na brdu više Dretelj u Čapljini.

Dionica Počitelj-Zvirovići LOT 1, u ukupnoj dužini od 10,1 kilometar, od iznimne je važnosti, jer će izgradnjom te dionice Hercegovina biti izravno povezana s Europskom unijom, odnosno graničnim prijelazom Bijača.

Lot 1 obuhvaća trasu autoceste od početne stacionaže do mosta Počitelj i od mosta Počitelj do Petlje Zvirovići, a izvođač radova je kineska tvrtka China State Construction Engineering Corporation Limited (CSCEC).

Veliki most kod Počitelja nije sastavni dio ovog lota. Izgradnja poddionice Počitelj – Zvirovići financira se iz sredstava osiguranih u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Europskom investicijskom bankom (EIB).

Na ovoj današnjoj svečanosti govorio je čelnik CSCEC-a Tang Hao, federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, kineski veleposlanik u BiH Ji Ping i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović.

Kineski veleposlanik u BiH Ji Ping je kazao: „Drago mi je što sam došao u lijep grad Čapljinu na polaganje kamena temeljca. To je prvi infrastrukturni projekt kojeg kineske firme realiziraju u FBiH što pokazuje dobar put ka prekretnici i kvalitetnoj suradnji, a i dobrim prijateljskim odnosima, jer povezivanje je ključ globalnog razvoja i prosperiteta. Kina u svakom pogledu daje podršku Bosni i Hercegovini ka ostvarivanju povoljnih uvjeta za ulazak Bosne i Hercegovine u Europsku uniju, te zahvaljujem građanima Čapljine na domaćinstvu i ljubaznosti.“

Ministar prometa i komunikacija Federacije Bosne i Hercegovine Denis Lasić je rekao: „Kompletiranjem funkcionalne autoceste u ukupnoj dužini 20,1 km omogućit će nesmetan i siguran protok putnika i roba. Ovaj dio projekta će dati značajan poticaj razvoju gospodarstva ovog dijela Hercegovine, posebno angažiranjem domaće građevinske operative, trgovine potrebitih materijala i pratećih smještajnih i ugostiteljskih sadržaja.“, te dodao kako izražava osobito zadovoljstvo realizacijom projekta koji svakako razvija jug Hercegovine a Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH će i dalje davati svoj doprinos u razvoju Bosne i Hercegovine.

Gospodin Hoa je posebno naglasio izvrsnu suradnju s lokalnom vlasti kao i lokalnim stanovništvom, a gradonačelnik Čapljine dr. Smiljan Vidić, koji je proteklih mjeseci bio na usluzi predstavnicima kineske firme nazočio je ovoj svečanosti te također istaknuo dosadašnju izvrsnu suradnju koja će se nastaviti i u budućnosti. Osvrnuo se na činjenicu kako je lokalna zajednica spremna i čini sve što je pod ingerencijom Grada, a u cilju bržeg, efikasnijeg i kvalitetnijeg odrađivanja pomenutih radova.

Back to top
Skip to content