Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

FOTO: Mnogobrojni vinari sudjelovali na Susretu vinara Hercegovine i Dalmacije održanom u Čapljini

Prvi susret vinara Hercegovina i Dalmacije održan je danas u prekrasnom ambijentu vinarije VINA ZADRO na Domanovićima. Organizator ovoga susreta bili su Grad Čapljina –
gradonačelnik i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ.

Cilj susreta je svakako povezivanje i zbližavanje vinara Hercegovine i Dalmacije, te mogućnost međusobne suradnje kao i razmjena iskustava i znanja.

Zemljopisni položaj, plodna zemlja, obilje vode, blaga klima  i blizina Jadranskog mora su razlozi zbog kojih vinogradarstvo na području Čapljine kao i čitave Hercegovine ima dugu tradiciju.

Kroz sredinu Hercegovine protiče rijeka Neretva, žila kucavica oko koje je život isprepleten od davnina. Sa sjevera je planinski lanac koji je pun čistog zraka, a s juga kamen i  krš koji je okružio najvrjednije zlato kojim posjedujemo, naše Jadransko more.

Upravo ovaj spoj prirode bio je ključan u povezivanju Hercegovačkih i Dalmatinskih vina i vinara.

Na današnjem druženju posebnim pozdravnim riječima obratili su se glavni inicijatori susreta, gradonačelnik grada Čapljine dr. Smiljan Vidić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Donko Jović.

Gradonačelnik Vidić u svome obraćanju je istaknuo: „Vidim da ovdje ima dama, ne baš previše ali ih ima, zato mi je zadovoljstvo da mogu početi s pozdravom na način dame i gospodo, dobrodošli u Čapljinu. Par godina mi razmišljamo o ovome, međutim prije nekih pet-šest mjeseci sjedili smo u Stonu i došli do upravo ove ideje da organiziramo jedan ovakav susret, odnosno druženje vinara Hercegovine i Dalmacije. Zašto? Evo pričamo o vinu puno, hvalimo se površinama, milijunima trsova, milijunima litara proizvedenog vina ali ako ozbiljno razmislimo na Europskom a da ne kažem na svjetskom tržištu što to znači. Ništa. Dakle poenta ovog današnjeg susreta i te naše ideje je bila da prije svega vi vinari se upoznate između sebe oni koji e ne znate, a oni koji se znate da se još više upoznate, odnosno da razmijenite ideje, da razmijenite vaša iskustva a u konačnici mislim da trebate prije svega vi morate razmisliti o udruživanju. Nastupati na tržištu s  proizvedenih nečega deset ili nečega trideset nije isto i vi to jako dobro znate i mislim da na tome trebate raditi vi, a mi koji smo bilo u zakonodavnoj bilo u izvršnoj vlasti stojimo maksimalno na raspolaganju. Ja se nadam da će danas svima vama ovdje biti lijepo. Poglavito bi želio pozdraviti one koji su došli van Čapljine, iz drugih općina i gradova Hercegovine a naravno  na poseban način naše prijatelje, odnosno vinare koji su došli iz Republike Hrvatske, odnosno iz Dalmacije. Svako vidimo se iduće godine – gdje, ne znam ali vidimo se. Hvala vam.

Dame i gospodo, drage moje vinogradarke i vinogradari, meni je danas iznimna čast što mogu u ovoj prigodi pozdraviti vas ne samo vas vinogradare i vinare iz Hercegovine već i vinogradare i vinare nama uvijek bliske i drage Dalmacije. Tako blizu a tako daleko, a jedna vinska kultura, trebalo je puno vremena da se na ovakav način okupimo. Odakle ideja to što smo mi danas ovdje. Ideja je već nekoliko zadnjih godina tu, rodila se po razmišljanjima nekoliko ljudi. Jedan od njih je moj dragi prijatelj i načelnik Općine Ston Vedran Antunica a drugi je dr. Vidić, gradonačelnik Grada Čapljine i moja malenkost i uvijek smo pričali o tome kako ovdje u Hercegovini tako i u Stonu na danima „Otvorenih vrata Peljeških podruma“ i onda smo rekli dosta je bilo priče, trebamo nešto i napraviti. To se danas realizira na određeni način ovdje u „Vinariji Zadro“. Kako je zamišljeno? Zamišljeno je da ovi susreti krenu u pravom smislu te riječi, da baš budu susreti i druženje na način da to bude jedne godine u Hercegovini, sljedeće godine u Dalmaciji i idemo tako u krug a opet na način da se u svakom od tih susreta predstavi jedna od vinarija, dakle bude domaćin i predstavi sebe i svoju lepezu proizvoda bez ikakvog natjecanja. Tako bi krenuli ovi prvih godina. Neka ovi današnji susreti, prvi, budu početak jedne prave tradicije druženja vinara Dalmacije i Hercegovine. S tom, željom  da ovo bude početak i da to tako u buduće nastavimo svima vama koji ste danas došli ovdje od sveg srca se zahvaljujem u ime organizatora  i ministarstva Vlade. Svako vam dobro.“ – kazao je ministar Jović.

Vinogradarstvo na području Čapljine ima dugu tradiciju, još od doba Daorsa. Nađene anfore i njihovi ostaci koji leže na dnu Desila svjedoče o vinskoj tradiciji ovoga kraja.

Da bi se proizvelo vrhunsko vino, prvo je potrebno proizvesti kvalitetno grožđe, a zatim suvremena tehnologija uz podršku stručnjaka iz oblasti enologije zatvara krug o visoko kvalitetnim vinima – ovo je definicija svakoga vinara, a svoj recept o uspjehu i kvaliteti podijelila je i Vinarija VINA ZADRO čije pogone su gosti imali priliku i obići.

Gdje ima vina ima i kulture, s tim i prirodnih ljepota, vrhunske gastronomije, radosti i kulture življenja …Vinarstvo u Hercegovini imalo je svojih uspona i padova ali nikada nije prestalo biti glavna grana poljoprivrede, a može se reći i način života ovdašnjih ljudi, jedna je od poruka koja je poslana s današnjeg skupa.

Back to top
Skip to content