Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Svečano otvaranje 6. sastanka Mreže „I care for Europe“ u Čapljini

Nakon nekoliko godina suradnje u projektu međunarodnih volonterskih kampova organiziranih od strane Adriatic GreeNet-a i UNESCO Kluba UNESCO-a koji je dobio visoka pokroviteljstva svih nacionalnih povjerenstava UNESCO-a, mjesta među kojima je Čapljina i Stolac iz Bosne i Hercegovine, uspostavljena je Mreža malih europskih kulturnih gradova pod nazivom „I Care for Europe“.

Čapljina je ove godine domaćini međunarodnog događaja „Od lokalnih identiteta do europskog identiteta“

Turistička organizacija Čapljinka zajedno s gradom Čapljina od četvrtka 26.9. pa sve do 29.9. je domaćin za 200 sudionika iz Italije, Srbije, Slovenije i Hrvatske s bogatim programom, seminarima, radionicama, upoznavanjem s kulturnom baštinom Čapljine, Hercegovine i doline rijeke Neretve sve do njenog ušća u Republici Hrvatskoj. Cilj povezivanja je povećanje partnerstva i suradnje s drugim malim gradovima i zajednicama sličnih karakteristika u Europi.

Program započinje svečanim otvaranjem 6. sastanka Mreže „I care for Europe“ u Čapljini, u restoranu Storia gdje će se uzajamno upoznati buduće radne grupe iz Općina Aquileia, Grad Tarcento i Općina Recanati (Italija), Općina Bač (Srbija), Općina Stolac, Grad Čapljina (Bosna i Hercegovina), Općina Piran (Slovenija), Općina Rakovica i Grad Metković (Republika Hrvatska).

Program se nastavlja u petak 27.6 u Karaotoku, Park prirode Hutovo blato radionicama za djecu i sudionike Mreže te predstavljanjem nematerijalne baštine svih izaslanstava, seminarima koji su ujedno i radionice koje će koordinirati predstavnici Adiatic GreeNet i ISOG- Međnarodni institut za sociologiju iz Gorizie (Italija), te će se održati i seminar „Programi i politike EU za povećanje održivog razvoja temeljenog na kulturnoj baštini“, „Promicanje aktivnog građanstva i nove mogućnosti zapošljavanja mladih u malim europskim gradovima” , prezentacija primjera dobre prakse: Canoe Safari NGO “Tajna prirode” te radionica: Izrada zajedničkih projekata za održivi razvoj na temelju konkretnih ideja za buduće projekte Mreže “I Care for Europe”.

Na taj dan je planirana i proslava Europske godine kulturne baštine otvaranjem izložbe “Kulturna baština Naše Mreže” zajedno s radovima djece iz Čapljine i Stoca na temu “Naša budućnost u Europi”. Večer će se završiti koncertom klapskog pjevanja i predstavljanjem folklorne tradicije doline rijeke Neretve.

Treći dan ovog međunarodnog događaja obilježiti će upoznavanje sudionika s dijelom UNESCO-ve Svjetske baštine, Starim mostom u Mostaru, razgledavanjem Počitelja, Mogorjela i aktivnim sudjelovanjem u tradicionalnoj pripremi uštipaka na Trgu kralja Tomislava (28.9. 2019.). Završni dan, u nedjelju 29.9. rezerviran je za prezentiranje projektnih rezultata, prezentaciju web stranice te službeni završetak programa.

Gradonačelnik Čapljine dr. Smiljan Vidić je istakao kako su susreti Mreže osmišljeni kako bi unaprijedili suradnju, umrežavanje i promicanje kulturnih vrijednosti, te su važni za poticanje lokalnih zajednica na jači kulturni angažman, promicanju materijalne i nematerijalna baštine, a sve u korist poboljšanja životnih i gospodarskih prilika kako žitelja grada Čapljine tako i svih sudionica Mreže.

Back to top
Skip to content