Kalendar događanja

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Turizam i Kultura

Arhiva

Važniji tel. brojevi

 

Vatrogasno društvo
036 805 087; 123
Dom zdravlja
036 805 155; 124
Crveni križ:
036 808 265
Policija:
036 805 106 ; 122
Javno komunalno
036 806 124

Pitajte Načelnika

Email:
Ime i Prezime:
Poruka ...
Upišite odgovor: 2+3=

anamatic26@ (Imam dva pitanja za Vas)

Postovani,

Imam dva pitanja za Vas i oba se odnose na nase komunalno poduzece, odnosno na visoku i ne realnu naplatu svojih usluga.

- Prvo sto me zanima je zasto, kako i na osnovu cega se naplata odvoza odpada i odrzavanja zelenih povrsina korisnicima naplacuje po kvadratnom metru stanbenog prostora a ne po broju ukucana. Valjda isti taj odpad nastaje od ukucana tj. korisnika usluga a ne od kvadratnih metara kucanstva. Znam dosta situacija gdje u velikom stanu od 70-100 M2 zivi jedno, dvoje ili troje a isto tako imate dosta situacija gdje u stanu od 50-60 M2 zivi cetvero ili cak petero. Znaci duplo ih je vise a placaju duplo manje rezije za odvoz otpada i odrzavanje zelenih povrsina. Mislim da bi opcina (jer se u komunalnom pozivaju na opcinu po pitanju ove teme) trebala pod hitno promijeniti to pravilo tj. da se navedena usluga naplacuje po broju clanova kucanstva.

- Druga stvar je odvoz otpada iz okolnih sela. Odluceno jeste da okolna sela moraju kupovati vrece od JKP Capljina koje ce isti odvoziti i deponovati ali vjerujte da vecina njih to ne kupuje. U to se mozete uvjeriti svakodnevno kada prosetate gradom vidite kako automobili staju pored kontejnera i izbacuju vrece smeca koje onda prije navedeno poduzece fakturise i naplacuje stanovnicima grada a okolna sela prolaze bez ikakvih sankcija ili sto je jos gore odlazu svoj otpad na divljim deponijama. Na zalost dolazim do veoma ruznog zakljucka a to je da bi se svi nasi sugradnjani trebali poceti ponasati tako da bi se nesto promijenilo, jer vjerujte dosta je svima placanja „magle“ i placanja „za druge“ posebno u dansenjem vremenu po pitanju financija, ali strah me i pomisli na sta bi nam grad licio.
Izvinjavam se ako sa bila pregruba ali zanima me ima li u planu da se nesto konkretno promjene u vezi navedenih tema.
Unaprijed se zahvaljujem na Vasem odvojenom vremenu.

Poštovana,

U potpunosti se slažem s Vama vezano za plaćanje odvoza otpada, logičnije je da se plaća po broju ukućana jer kako rekoste ukućani proizvode otpad a ne kvadrati. Odluku o tome ne donosi izvršna lokalna vlast tj. Općina nego zakonodavna lokalna vlast tj. Općinsko Vijeće a na prijedlog JKP Čapljina.
Osobno ću se potruditi da animiram odgovorne iz JKP i da se na OV promijeni sadašnja odluka. Kao što vidite informacija koju ste dobili iz JKP nije baš točna.
Naravno da znam da jedan dio ljudi koji stanuju na selu svoj otpad dovezu u gradske kontejnere. Ipak treba istaći da je to manjina, većina stanovnika sela uredno izmiruje svoje obaveze. Svakako najgori su oni koji nemaju nimalo ekološke osviještenosti pa svoj otpad bacaju u prirodu i stvaraju divlje deponije. Svi moramo zajedno raditi u podizanju svijesti čuvanja okoliša a to se radi  na različite načine, između ostalog vlastitim primjerom a tada imamo pravo kritizirati one koji se tako ne ponašaju. Ovakvo ponašanje nas jak ljuti ali činjenica jeste da neodgovornih ima. Zakon nije definirao ulogu i ovlasti komunalnih redara što je hendikep u borbi protiv neodgovornih pojedinaca.
Poštovana Ana, ne, niste bili pregrubi !  Naprotiv, dobro je ovako razmišljati a nadam se da će oni koji pročitaju Vaše pitanje i moj odgovor a ne ponašaju se odgovorno nešto  i naučiti te promijeniti svoje ponašanje.

S poštovanjem !

Copyright © 2017 Općina Čapljina - službene stranice. Sva prava zadržana.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom (GPL).