Kalendar događanja

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
2
3
4
5
6
7
9
10
11
12
13
14
15
16
17
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Turizam i Kultura

Arhiva

Važniji tel. brojevi

 

Vatrogasno društvo
036 805 087; 123
Dom zdravlja
036 805 155; 124
Crveni križ:
036 808 265
Policija:
036 805 106 ; 122
Javno komunalno
036 806 124

Svečano otvaranje 4. sastanka Mreže „I care for …Europe“ u Čapljini

Nakon nekoliko godina suradnje u projektu međunarodnih volonterskih kampova organiziranih od strane Međunarodne mreže nevladinih udruga Adriatic GreeNet i UNESCO Kluba iz Udina, a koji je dobio visoka pokroviteljstva svih nacionalnih komisija UNESCO-a, ta su mala mjesta 2013-te uspostavila Mrežu malih kulturnih europskih gradova "I Care for Europe" koja je:

odraz dobre volje svih članica, predanosti zajedničkom radu, razmjenama iskustava i dobrih praksi kroz organiziranje zajedničkih sastanaka neprofitnih udruga, škola, ekonomskih i društvenih organizacija, identificiranju mogućih EU tendera i poziva za prijave prijedloga zajedničkih projekata koji se tiču promicanja kulturnog i prirodnog naslijeđa, održivog razvoja i turizma. Mreža je otvorena za pristupanje i drugim zajednicama sličnih karakteristika u Europi. Stolac i Čapljina domaćini međunarodnog događaja „Od lokalnih identiteta do europskog identiteta“
 Od danas Stolac i Čapljina su domaćini za 180 sudionika iz Italije, Srbije, Slovenije i Hrvatske pa sve do 1. svibnja s bogatim programom, seminarima, radionicama, upoznavanjem s kulturnom baštinom općine Stolac i općine Čapljina te natjecanjem mladih u tradicionalnim sportovima. Cilj povezivanja je povećanje partnerstva i suradnje s drugim malim gradovima i zajednicama sličnih karakteristika u Europi.
Program započinje svečanim otvaranjem 4. sastanka Mreže „I care for …Europe“ u Čapljini, u hotelu Mogorjelo gdje će se uzajamno upoznati buduće radne grupe i natjecatelji iz Općina Aquileia, Grad Tarcento i Općina Recanati (Italija), Općina Bač (Srbija), Općina Stolac i Općina Čapljina (Bosna i Hercegovina), Općina Piran (Slovenija), Općina Rakovica (Hrvatska).
Program se nastavlja u subotu 29.4. u Stocu predstavljanjem nematerijalne baštine svih 8 izaslanstava, seminarima koji su ujedno i radionice koje će koordinirati predstavnici Adiatic GreeNet i ISOG- Međnarodni institut za sociologiju iz Gorizie (Italija), te će se održati i seminar „Prema integriranom pristupu kulturnoj baštini u Europi“.  Interaktivni program 4. sastanka Mreže za subotu 29. travnja sadrži i radionicu za potporu poduzimanju zajedničkih konkretnih mjera za promicanje lokalne kulturne, prirodne i nematerijalne baštine za održivi razvoj turizma zajednica Mreže „I Care For …Europe“.  Mladi svih 8 izaslanstava će sudionicima predstaviti primjere lokalne nematerijalne baštine, održati radionicu te obići nekropole stećaka Radimlja sastavni dio UNESCO-ve Svjetske baštine.
Za nedjelju 30.travnja planirano je predstavljanje dijela kulturne baštine općine Čapljina sudionicima Mreže i to Počitelj, Villa Rustica Mogorjelo te Park prirode Hutovo blato, nakon čega se planira posjet Blagaju i razgledavanje Starog mosta u Mostaru.
Načelnik općine dr. Smiljan Vidić je istakao kako ovakvi aktivni susreti ne samo da promiču suradnju, umrežavanje i promicanje kulturnih vrijednosti nego su važne i za poticanje lokalnih zajednica da djeluju lokalno i misle globalno jer kulturna, materijalna i nematerijalna baština  kojom raspolažemo je osnova za turizam i održivi razvoj, te pozdravio suradnju svih uključenih izaslanstava.
„Od lokalnih identiteta do europskog identiteta“ je prijavljen od strane općine Stolac i odobren od strane Europske komisije za dodjelu nepovratnih sredstava u sklopu Programa „Europa za građane“.

Copyright © 2017 Općina Čapljina - službene stranice. Sva prava zadržana.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom (GPL).