Kalendar događanja

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Turizam i Kultura

Arhiva

Važniji tel. brojevi

 

Vatrogasno društvo
036 805 087; 123
Dom zdravlja
036 805 155; 124
Crveni križ:
036 808 265
Policija:
036 805 106 ; 122
Javno komunalno
036 806 124

Upriličena donatorska večer za završetak izgradnje Hrvatskog kulturnog centra “Sveti Franjo” u Tuzli

U zagrebačkom hotelu Westin sinoć je upriličena donatorska večer za završetak izgradnje Hrvatskog kulturnog centra “Sveti Franjo” u Tuzli koji grade franjevci Bosne Srebrene.
Pokrovitelji večeri kojoj su nazočili predstavnici vlasti iz cijele BiH i Republike Hrvatske bili su predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović kao i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Dobrodošlicu svima na ovu svojevrsnu večer zajedništva ali i zahvale za odziv uputio je gvardijan Franjevačkog samostana u Tuzli fra Mario Divković kazavši kako će ova donatorska večer ispisati novu stranicu samostana ali i općenito Hrvata Tuzle dok je Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti istaknuo kako je ovaj cijeli projekt ustvari i potpora ostanku i opstanku Hrvata na ovom kraju.
Podršku bh. Hrvatima još je jednom na svim poljima i na cijelom teritoriju gdje isti žive obećao i premijer RH te predsjednik HDZ-a Andrej Plenković kazavši kako su ovakve večeri konkretna potvrda toga. Spomenuo je i skorašnje otvaranje dvaju novih konzulata RH u Vitezu te Livnu ali i zajedničku sjednicu Vijeća ministara BiH i Vlade RH.
Kao izaslanik predsjednice Grabar-Kitarović obratio se Mate Granić nazvavši položaj Hrvata u BiH temeljnim ciljem vanjske politike Republike Hrvatske.
"Ovaj događaj je prilika da pošaljemo jasne poruke kako se nećemo dijeliti jer svi Hrvati moraju živjeti kao svoj na svome u jedinstvenoj BiH" kazao je predsjednik Čović posebno istaknuvši potrebu za brigom o Hrvatima koji žive na područjima u kojima su manjina. Predsjednik Čović je pozdravio i činjenicu da su se donatorskoj večeri odazvali predstavnici svih sfera javnog života, od politike, gospodarstva, zdravstva, kulture, znanosti, vjere...
U zabavnom dijelu programa nastupila je Klapa sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice, operne dive Vedrana Šimić i Ivana Lazar te Emanuel Josić bogoslov franjevačke provincije Bosne Srebrene i student na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu, sve troje porijeklom iz Tuzle.
Izgradnju Hrvatskog kulturnog centra još je 2011. godine započeo fra Zdravo Anđić, tadašnji gvardijan Franjevačkog samostana “Svetih apostola Petra i Pavla”. Njegov značaj odmah je prepoznala Vlada Republike Hrvatske te je Državni ured za Hrvate izvan domovine RH podržao projekt kao i brojne bh. institucije.
U samom središtu Tuzle, gdje je nekada bila crkva, oživljava se ponovno mjesto franjevačke nazočnosti te se stvaraju uvjeti za promociju i čuvanje identiteta ovdašnjih Hrvata, a osobito mladih.
Izaslanstvo općine Čapljina na čelu s načelnikom dr. Smiljanom Vidićem nazočilo je ovoj donatorskoj večeri i time pokazalo važnost ovoga projekta, te dalo podršku istome.

 

 

Copyright © 2017 Općina Čapljina - službene stranice. Sva prava zadržana.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom (GPL).