Kalendar događanja

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
2
3
4
5
6
7
9
10
11
12
13
14
15
16
17
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Turizam i Kultura

Arhiva

Važniji tel. brojevi

 

Vatrogasno društvo
036 805 087; 123
Dom zdravlja
036 805 155; 124
Crveni križ:
036 808 265
Policija:
036 805 106 ; 122
Javno komunalno
036 806 124

Otvoren znanstveno-stručni skup u Neumu „Hrvati Bosne i Hercegovine – nositelji europskih vrijednosti?“

U Neumu je jučer svečano otvoren Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem „Hrvati Bosne i Hercegovine – nositelji europskih vrijednosti?“ koji se održava i danas  u hotelu Grand - Neumu.
Skup podržaje i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, koja  je također nazočila istome.

„Hrvatska očekuje žurno donošenje novog izbornog zakona koji će jamčiti jednakopravnost sva tri naroda, donošenje novoga statuta Grada Mostara i organiziranje lokalnih izbora u tom gradu te pravovremeno djelovanje međunarodne zajednice, koje je nužno za stabilnost BiH i šireg susjedstva, uključujući i unutarnje reformske procese u državi te europske integracije“ - kazala je u svom obraćanju na početku skupa hrvatska predsjednica Kolinda Grbar Kitarović.
U dva navrata Bošnjaci su izabrali hrvatskog člana Predsjedništva BiH, u Mostaru se ne provodi odluka Ustavnog suda te izbori nisu održani više od osam godina. BiH je izložena i novim izazovima, posebice međunarodnom terorizmu i prijetećoj migrantskoj krizi. Raste broj ekstremističkih zajednica. U Republici Srpskoj gotovo da nema povratka izbjeglica i prognanika, a u Federaciji se nastavlja majorizacija Hrvata - naglasila je Grabar Kitarović.
Svečani skup je otvorila Ljerka Ostojić, rektorica Sveučilišta u Mostaru
Hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović u svom je pozdravnom govoru kazao kako će neumski skup rezultirati zaključcima koji će definirati jasan strateški put i odrednice za poziciju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.
Iskušenja u Bosni i Hercegovini je i previše, a hrvatski narod stavio je sebi kao prioritet da bude nositelj stabilnosti i bh. europskog puta. Jako nam je važno da kroz akademsku misao i kroz znanstvenu djelatnost, jasno poručimo kako vidimo Bosnu i Hercegovinu, kakav je njezin europski put te da vrlo jasan definiramo naš strateški put - istaknuo je dr. Čović.
Današnji skup je pokazao da možemo kao akademska zajednica prezentirati činjenice o višestoljetnoj prisutnosti Hrvata iz BiH u Europi, ali isto tako da je akademska zajednica sposobna pronaći strategiju koja će osigurati konstitutivnost Hrvata u BiH, da opstanu i rastu, te doprinose ulasku BiH u Europsku uniju.
Svečanom skupu, uz mnogobrojne dužnosnike svih razina zakonodavne i izvršne vlasti nazočio je načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić.
Skup se održava u organizaciji Ureda Hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, a suorganizatori skupa su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u BiH (HAZU BiH), Odjel za znanost i obrazovanje Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS), Sveučilište u Mostaru, Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Splitu, te Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara.
Prvog dana Skupa također je organizirana i Humanitarna večer s aukcijom slika. Svrha humanitarne večeri je prikupljanje sredstava koja će biti darovana Udruzi „fra Slavko Barbarić“ iz Međugorja za pomoć talentiraanim i materijalno ugroženim studentima.

 

Copyright © 2017 Općina Čapljina - službene stranice. Sva prava zadržana.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom (GPL).